fbpx

Az eredmények beszéljenek, ne a személyi igazolvány (,,buletin”)

Már 2020-ban is kérdéseket, kritikákat generált a “hova valósi is vagyok” kérdéskör, mert lehetek gyergyócsomafalvi, gyergyótekerőpataki, csíkszeredai, vagy ami tetszik, hiszen pár nap alatt készítenek egy új személyi igazolványt az embernek. Azt látom, manapság a politikus egy hivatásszerű szakmává vált egy átalakuló demokráciában, azaz professzionalizálódott: míg régen volt egy nagyon erős, szűk és zártabb réteg, akit gondolkodás nélkül követtek az emberek, ma már társadalmiasult a közélet, megjelent a kritikus gondolkodás. Különböző társadalmi rétegződések és érdekcsoportok jöttek létre, amelyek a mai online sajtó lehetőségeit kihasználva számos átjárható információhoz juttathatnak, elérve emberek millióihoz. Ezáltal valós időben értékelhető egy politikus, mivel rálátás van úgy a munkásságára, mint az aktív jelenlétére a hétköznapokban. Régen talán rendben volt, hogy a megyei lap heti egy alkalommal részletesen beszámolt egy politikusról és tevékenységéről, azonban napjainkban az online platformok nyújtotta lehetőségekkel korlátlanul visszakövethető minden olyan tartalom, ami a világhálóra került, lehetőséget adva a véleményezésekre, ítélkezésekre. A régi politika időszakának vége, ez érzékelhető Európa számos országában is a választásokon, valamint egyre inkább itthon is, ahogy ez már az előválasztások során is megfigyelhető.

Egy másik kérdéskör egy választáson a “vetésforgó-”szerűen cserélődő politikusok, amely veszélyt jelent a demokráciára, hiszen a teljesítményt várják el a választó állampolgárok, nem pedig a ,,buletint”. Ahol több hely van, például képviselőházi frakció vagy megyei tanácsi lista esetében van lehetőség minden térségnek képviseltetni magát, viszont a szenátusi frakció esetében a két helyre lehetetlenség mindhárom térségből választani egy-egy személyt. Ahol nincs hely minden térségnek, a legnagyobb hiba a vetésforgó rendszer, mivel a legalkalmasabb személy kell ellássa a mandátum feladatait. Remélem, hogy a politika lassan elengedi ezeket a rossz szokásokat, hiszen lépést kell tudni tartani az igényekkel. Ha több egyformán jó jelölt van egy tisztségre, hiszem, hogy azokat meg kell versenyeztetni, erre eddig a legjobb megoldás egy előválasztás, és a kampányidőszakban a nép felmérheti a jelöltek képességét, tapasztalatait, vízióit és eddigi eredményeit.

A legnagyobb magyar megye vagyunk az országban, ahol erős területi identitással rendelkezünk. Úgy gondolom, hogy ezért szükség van a három területi RMDSZ-szervezetre a megyében, mivel így könnyebben lehet kezelni a problémákat. A térségek egymást kell erősítsék, és nem egymás ellen kell versenyezzenek. Amíg azonban a három térséget nem alakítják három kismegyévé, addig ezek egy megyei tanács adminisztrációja alá tartoznak, három különböző politikai entitást képezve. Az 1990-es években, Hargita megyében az volt az irány, hogy minden költséget, fejlesztést, beruházást három fele osztunk, hogy a három térség egyenlő arányban részesüljön ezekből. Többek között ez volt az oka például a megyei önkormányzat utakkal foglalkozó cége bukásának, amikor a céget három fele választottuk. Fontos tehát külön választani a politikát a közigazgatástól. A politika a közigazgatásban csak egy bizonyos szintig tud rendelkezni, például a pályázatok esetében igyekszünk eljárni a térségi elosztások mentén, de amiből egy beruházás van, azt nem lehet három fele osztani.

Politikai tevékenységemben nehezen találnak fogásokat olyan személyek, akik más véleménnyel, más gondolkodással szemlélik munkámat. Elfogadom és szeretem, ha eltérnek a vélemények egyes kérdéskörben, hiszen a különböző nézetek ütköztetése során szoktak születni a legjobb megoldások. Azt azonban nem tartom korrektnek, ha érvek és eredmények nélkül követeli valaki egy tisztségben lévő személy leváltását. Félre kell tudni tenni a személyes meggyőződéseket, főleg ha csak személyes érdekek fűznek hozzá, és nem szabad elvenni a nép jogát, hogy demokratikus úton megválassza vezetőit, igényeiknek megfelelően.

A 2020-as kampányban egy komoly, 13 pontból álló tervet szavazott meg a Hargita megyei lakosság, és csapatommal azok megvalósításán dolgozunk nap mint nap. Nemrég erről tartottam egy 2 éves kiértékelőt, ahol az eredmények és megvalósítások mutatják a befektetett munkát, csakúgy, mint a Hargita megyei emberek jólétét szolgáló döntések, hiszen egyre többen vagyunk a legnagyobb közösségi média felületen, a Facebookon, és a követőbázisom segít folyamatosan követni az igényeket, megoldásokat találni az emberek nehézségeire, akár személyre szabottan is.

Beszéljenek az eredmények! Biztosítom a kedves olvasókat és a követőket, hogy a belém vetett hit a közösség részéről arra kötelez és biztat, hogy továbbra is céltudatosan folytassam munkámat!

 195 total views,  2 views today

Hozzászólások
Loading...
Megszakítás