fbpx

Az észak-dél közlekedési folyosó erdélyi szakaszáért lobbiznak a testvérmegyék

A bicikliutak kialakításában, a lovas tevékenységek fejlesztésében, az észak-dél folyosó és nemzetközi pályázatok ügyében dolgozna együtt Hargita és Borsod-Abaúj-Zemplén megye, egyeztett Borboly Csaba megyeelnök a hétvégén a magyarországi megye küldöttségével, Török Dezső elnökkel, Negrutz Ágoston kabinetvezetővel és Butta Lászlóval, Tarcal község polgármesterével. A tanácskozáson felmerült a roma közösség ügye is, Borboly Csaba tanácsot kért a magyarországiaktól, hogy milyen intézkedéseket eszközöltek. A megyeelnök kihangsúlyozta, tanulni akarnak az ő szervezkedéseik mentén, hiszen nálunk is egyre nagyobb gondok vannak a roma közösség integrálást illetően.

A testvérmegyék együtt fogják javasolni a román és a magyar kormánynak egyaránt, hogy tegyék meg a szükséges lépéseket annak érdekében, hogy az észak-dél közlekedési folyosó áthaladjon Erdélyen.

Kidolgozzák a biciklis stratégiát, amely mindkét térséget segíti a bicikliutak kialakításában. Megvizsgálják az ötleteket, például, hogy egy hegyalja körbe kerékpározható legyen, illetve a hálózatba bekapcsolnák a zarándokútvonalakat. Ebbe a munkába bevonják a Hargita megyei kistérségi társulásokat is.

A lovas tevékenységek terén fejlesztenék a lovas terápiát, a lovas turizmus pedig mindkét térség vonzerejévé tud válni. Ebben akár minisztériumi segítséget is kérnek, Hargita megye pedig célszerűségi tanulmányt készít saját térségére vonatkozóan.

Tarcal község is érdekelt a bicikliutak kialakításában és a lovasturizmusban, mondta a polgármester.

A két megye európai uniós pályázatok előkészítésében is dolgozna együtt, és meghosszabbítják a testvérmegyei szerződést, egyeztek meg az elöljárók.

Csíkszereda, 2017. április 9.

Loading

Válaszolj

E-mail címed nem kerül nyilvánosságra.