fbpx

Figyelmeztetés: ne vegyék át az iskolaigazgatók a 40 grammos kekszet!

A 40 grammos csomagolású kekszet nem vehetik át ezentúl az iskolák a tej-kifli programban, mivel az szabályellenes, a vonatkozó kormányhatározat péktermékek esetében 80 grammot szab meg – ezt erősítette meg a Regionális Fejlesztési, Közigazgatási és Európai Alapok Minisztériuma a Hargita Megye Tanácsának írt válaszlevelében (https://drive.google.com/open?id=0B3DH_aG2Ui1USmpUWmh1VUlEdWc). Borboly Csaba, a megyei tanács elnöke április 10-én ez ügyben az iskolákhoz fordult levélben, a tanfelügyelőségen keresztül, felhívva az igazgatók figyelmét erre. Az elöljáró kilátásba helyezte a folyamatban lévő kifizetések megtagadását, amennyiben ez lehetséges az érvényben lévő szabályok szerint.

A minisztérium ráadásul válaszában megkérdőjelezi a beszállító által beküldött iratok közül a Valeriu Stan államtitkár által aláírt dokumentum valódiságát, mivel azonosíthatatlan néhány fontos eleme, mint a címzés, az iktatószám vagy a pecsét. (https://drive.google.com/open?id=0B3DH_aG2Ui1UWE9fa0otb3J1TzA)

A szaktárca válasza újabb megerősítése annak, hogy a tordai péktermék-beszállító nem teljesíti a törvényes és a szerződésben foglalt kötelezettségeit – mutatott rá a megyei tanács elnöke. Legutóbb tízezer lejjel bírságolta meg az említett céget a Hargita Megyei Fogyasztóvédelmi Felügyelőség a péktermék nem megfelelő tömege miatt, miután Borboly Csaba édesapaként arról értesítette bejelentések nyomán, hogy a tanintézetek 40 grammos kekszet kapnak a szerződésbe foglalt 80 grammos helyett. (http://hargitamegye.ro/hirek/tizezer-lejes-birsag-a-beszallitonak.html).

Borboly Csaba és Hargita Megye Tanácsa folyamatosan fellép a termékek minőségének javítása érdekében, biztatják a helyi vállalkozókat, hogy jelentkezzenek a közbeszerzésen, hiszen a termékek minőségének rovására megy, ha azokat más megyékből, több száz kilométerről szállítják az iskolásoknak. Idén online rendszert is bevezettek, amelyben minden rendellenességet jelezhetnek a tanintézetek, ezzel is számonkérik a beszállító cégeket (http://www.hargitamegye.ro/hirek/a-szerzodesben-foglaltak-betartasara-kotelezik-ujbol-a-tordai-ceget.html).

Borboly Csaba ismételten felkér minden szülőt, hogy jelezze a fogyasztóvédelmi felügyelőségnél (0266 311 702), a közegészségügyi igazgatóságon (Csíkszék: 0266 314 967; Udvarhelyszék: 0266 211 609) és az állategészségügyi és élelmiszer-biztonsági igazgatóságon, ha gyermeke nem megfelelő minőségű vagy mennyiségű, szerződésnek megfelelő terméket kap (https://www.facebook.com/borbolycsaba/posts/1201049289942452 ). A szükséges eljárásról tájékoztatják az érdeklődőket, illetve a megyei tanács továbbra is fellép annak érdekében, hogy a gyerekek jó minőségű élelmiszert fogyaszthassanak.

A tej-kifli program témájában megjelent eddigi közleményeink az alábbi linken olvashatók:

http://www.hargitamegye.ro/hirek/tej-kifli.html?a=search&page=1

Csíkszereda, 2017. április 10.

Loading

Válaszolj

E-mail címed nem kerül nyilvánosságra.