fbpx

Az Európai Parlament asztalára kerülhet a székelyföldi medveprobléma

A román kormány részéről sem jószándék, sem akarat nincs a medveprobléma megoldására, éppen ezért a székelyföldi megyék tanácselnökei, Borboly Csaba, Hargita megye, Péter Ferenc Maros megye és Tamás Sándor, Kovászna megye tanácsának elnöke, valamint Gabor Alexandru-Adrian, Brassó Megye Tanácsának alelnöke múlt év novemberében petíciót nyújtott be az Európai Parlament Petíciós Bizottságához az elszaporodott medvepopuláció kapcsán. Vincze Loránt európai parlamenti képviselő támogatta az elképzelést, amelyet elfogadott a petíciós bizottság. A Központi Fejlesztési Régióban lévő megyei tanácselnökök múlt heti megbeszélésén Fehér és Szeben megye képviselői is csatlakoztak a petícióhoz.

Bárki támogathatja az online petíciót, amelyben az elöljárók azt kérik a brüsszeli vezetéstől, hogy a medveprobléma megoldása érdekében gyakoroljon hatást a román kormányra.

„Ezt a petíciót több hónapon keresztül vizsgálták. Szakmailag megfontoltnak és megalapozottnak vélte a petíciós bizottság titkársága. Nyilvántartásba vették, és lehet gyűjteni a támogatásokat. A petíciót bárki támogathatja a petiport.secure.europarl.europa.eu internetes felületen” – emelte ki Borboly Csaba, Hargita Megye Tanácsának elnöke.

Az emberi élet és javak védelméhez szükséges feltételek biztosítása azokban a romániai térségekben, ahol az elszaporodott medveállomány veszélyezteti ezeket című petíció a napokban jutott át az első szűrőn, és megjelent a Petíciós Bizottság oldalán az 1188/2019-es számmal https://petiport.secure.europarl.europa.eu/petitions/hu/show-petitions?searchRequest=true&keyWords=1188%2F2019#res

„Azt szeretnénk elérni, hogy Brüsszel kérje számon a környezetvédelmi minisztériumot. Hiába módosították a vadászati törvényt, annak számunkra kedvező intézkedéseit nem ültették gyakorlatba, mivel az 57/2007-es kormányrendeletet, amely szabályozza az élőhelyvédelmi irányelv gyakorlatba ültetését nem módosították. Az EU-s élőhelyvédelmi irányelv gyakorlatba ültetése magasabb rendű jogszabálynak minősül, mint a belső vadászati törvény, és ilyen szempontból brüsszeli együttműködésre, közreműködésre van szükségünk” – nyilatkozta Borboly Csaba.

A fennálló helyzetre mielőbb megoldást kell találni hangsúlyozta Péter Ferenc, a Maros Megyei Tanács elnöke. „Életem jelentős részét a természetet járva töltöttem. Jól ismerem a marosszéki erdőket és hegyeket, és ezzel a tapasztalattal a hátam mögött állítom: ilyen helyzettel még sosem néztünk szembe, sosem volt ennyi nagyvad a régiónkban. A medvék rendszeres látogatása a lakott területen, illetve az egyre gyakoribbá váló támadások miatt a lakosság komoly veszélynek van kitéve. Ez egy olyan súlyos probléma, amelyre a kormánynak már rég reagálnia kellett volna. Mivel többszöri tárgyalásokat követően sem tettek lépéseket, tanácselnök kollégáimmal összefogtunk, és uniós szinten is megpróbáljuk felhívni a figyelmet a problémára” – emelte ki Péter Ferenc.

„Mi itt, Székelyföldön saját bőrünkön nap mint nap tapasztaljuk, hogy a medve nem játék. Évek óta megbomlott a természetes egyensúly. Már rég nem védett állatokról, nem környezetvédelmi kérdésekről, hanem az emberek biztonságáról és életéről van szó.  A román kormány részéről sem jószándék, sem akarat nincs a probléma megoldására, éppen ezért fordultunk az Európai Unióhoz. Aláírásával mindenki támogathatja a kezdeményezést, ez által nagyobb súlyt adva az ügynek. Mutassuk meg, hogy ez mindannyiunk közös ügye, közös problémája, amelynek megoldása égető kérdés az egész térség számára” – fordult a székelyföldiekhez Tamás Sándor, Kovászna Megye Tanácsának elnöke.

A petíció érdemi tárgyalásáig a következő lépés az, hogy megkérdezik az Európai Bizottság véleményét, majd a Petíciós Bizottság amint visszatér rendes ülésrendjéhez – valószínűleg legkorábban az ősz folyamán – napirendre tűzheti a petíciót.

„A petíció napirendre kerüléséig minél több támogatót kell, hogy gyűjtsünk. Ehhez kérjük az Önök segítségét, kérjük, támogassák a kezdeményezésünket” – fogalmaz közös videó felhívásában a három székelyföldi megyevezető.

https://www.facebook.com/borbolycsaba/videos/863928544104505/

A támogatás lépései:

  1. Regisztrálni kell a petíciós oldalon:
  2. https://petiport.secure.europarl.europa.eu/petitions/hu/registration/register#registerFrm
  3. Küldenek egy visszaigazoló e-mailt, azon kell igazolni, és akkor válik aktívvá a felhasználói fiók.
  4. A főoldalon https://petiport.secure.europarl.europa.eu/petitions/hu/home rá kell menni a Petíció támogatás fülre, és ott a petíció számát, a 1188/2019-et kell beírni a Kulcsszó kockába.
  5. Ekkor megjelenik a petíció címe, erre kell kattintani, és a megjelenő oldal alján kell a Támogatásra kattintani, majd újra megjelennek a petíció adatai, és a lap alján zölddel a Támogatás. Erre kattintva van támogatva a petíció.

A petíció szövege megtekinthető ezen a linken.

Csíkszereda, 2020. június 3.

Loading

Válaszolj

E-mail címed nem kerül nyilvánosságra.