fbpx

Az ifjúsági szervezetek képviselői tanácskoztak Csíkszeredában

Tanácskozást tartottak március 7-én Hargita Megye Tanácsa meghívására a Hargita megyei ifjúsági szervezetek képviselői, amelyeket a Hargita Megyei Ifjúsági Alapítvány tömörít. Részt vett Borboly Csaba, Hargita Megye Tanácsának elnöke, Ferencz Salamon Alpár megyei tanácsos, az oktatási-kulturális szakbizottság elnöke, valamint Becze István megyei tanácsos.

A csütörtök délután tartott tanácskozás célja a területi ifjúsági szervezetek egyeztetése volt a különféle, ifjúságot érintő programokról. A résztvevők javaslatokat és megjegyzéseket tehettek, amelyek munkájukat könnyíthetik a jövőben. Borboly Csaba felvázolta a megyei tanács gyakornoki programját. Mint elmondta, a program célja, hogy a gyakornokok betekintést nyerjenek a közigazgatás intézményrendszerébe, valamint közvetlen rálátásuk legyen a közigazgatás szerepére.

– Az alkalmazási procedúra hosszúsága miatt akár fél év is eltelik, amíg egy frissen végzett alkalmazott beletanul a munkába. Ezért is előnyösebb mind az alkalmazó, mind pedig az alkalmazott számára, ha gyakornoki időszak előzi meg az alkalmazást – fejtette ki a megyei tanács elnöke.

Az ifjúsági szervezetek egyeztetése a megyei tanács által biztosított ösztöndíjak bemutatásával folytatódott. A támogatások összege száztól háromszáz lejig terjedne, amelyet a tanév tíz hónapja alatt folyósítanának. Az ösztöndíj minden tevékenységi ágazatban támogatná a fiatalokat, kezdve a kultúra és néphagyományok területén tevékenykedőktől a doktorandusz hallgatókig.

– Ebben az évben még több pénzt fordítanánk az ifjúságra, mintegy 95 ezer lejt. Ez azért is fontos, mert a tanács annak ellenére, hogy idén kisebb költségvetéssel számolhat, nem az ifjúságon akar spórolni – magyarázta Borboly Csaba.

A következő tárgyalt témakör a pályázatoké volt, és a jól kidolgozott pályázási stratégiákról tanácskoztak a résztvevők. A területi elnökök elmondták tapasztalataikat, miszerint a helyi konzultációkra érdemes nagyobb hangsúlyt fektetni. Ugyanakkor az udvarhelyi csoport szerint fontos, hogy a vidéki fiatalokat intenzívebb programokba is bevonják.

Az európai uniós projektek, elsősorban a Fiatalok Hargita megyében 2020 című stratégia, szintén terítékre kerültek. Elhangzott: a projekt révén részletes helyzetelemzés készül a Hargita megyei ifjúság helyzetéről, teljes módszertan alakul ki egy megyei ágazati stratégia elkészítésére, és megszületik az a nyersanyag, amelyből egy professzionális vállalkozás össze tudja állítani a megye ifjúságfejlesztési stratégiáját.

Az utolsó napirendi pontban felsorolták azokat a rendezvényeket, amelyekben a Hargita Megyei Ifjúsági Alapítvány társszervezőként vagy támogatóként részt vett.  A HMIA támogatta többek között a Kárpát-medencei Magyar Iskolanapokat, a Félsziget fesztivált, az EKE-vándortábort, az EU-tábort, az EMI-tábort, valamint a Bálványosi Nyári Szabadegyetemet.

A találkozó végén a területi ifjúsági szervezetek képviselőinek lehetőségük volt javaslatokat tenni a további terveikre vonatkozóan. Kifejtették, hogy a stratégiákat nem mandátumra kell kidolgozni, hanem legalább középtávra, de ideális esetben hosszú távra. A résztvevők ugyanakkor leszögezték, hogy a jövőben rendszeresen megszervezik a maihoz hasonló találkozókat, előreláthatólag negyedévente.

Csíkszereda, 2013. március 7.

Loading

Válaszolj

E-mail címed nem kerül nyilvánosságra.