fbpx

Cél a fejlesztések folytonossága

Tizenkilencmillió lejt osztottak le a településeknek a megyei tanács rendkívüli ülésén

Összesen tizenkilencmillió lejt osztott le a településeknek Hargita Megye Tanácsa a március 8-án tartott rendkívüli ülésén. Az összeg a Hargita megyei adófizetők által befizetett általános forgalmi adóból és személyi jövedelemadóból származik, hangsúlyozta Borboly Csaba megyeelnök, aki elmondta, hogy az elosztásnál az elkezdett fejlesztések folytatását kívánták biztosítani.

– Mivel ellenzékben vagyunk, kevesebb pénzzel számolhatunk, mint korábban, ezért arra kértük a polgármestereket a több hónapos egyeztetések során, hogy a mindennapi élethez szükséges munkálatok kivitelezéséhez, illetve folyamatban lévő építkezések, munkálatok befejezéséhez kérjenek támogatást – fejtette ki Borboly Csaba megjegyezve, hogy Hargita Megye Tanácsa, az országban talán egyedülálló módon, pályázati rendszerben osztja le a pénzösszegeket a településeknek, és megköszönte a településvezetőknek, hogy megértették a helyzetet, és együttműködtek.

A rendkívüli ülésen utak javítására, önkormányzatok európai uniós pályázathoz szükséges önrészének biztosítására is osztottak le pénzt, a forgalom biztonságosabbá tétele érdekében járdák építését támogatják, ugyanakkor az egyházi ingatlanok is kiemelt figyelmet kapnak, és segítik a kisebb-nagyobb gazdaságserkentő beruházásokat is, amelyek által munkahelyek létesülhetnek (ilyenek a tusnádfürdői és borszéki gyógykezelő központok, a gyümölcsfeldolgozók stb.). Nagyon fontos a községi úthálózatok javítása is, hangsúlyozta Borboly Csaba, így például támogatják a szépvízi Templom utca felújítását. A megyeelnök hozzátette, hogy az EU-s pályázatok önrészének támogatásával az adott projekt 98%-os uniós finanszírozását segítik elő.

– Van, ahol a megyei tanács által nyújtott anyagi támogatás csak a kovász, egy kis rész, de együttes erővel, közösségi összefogással valósulnak meg az elképzelések, helyi alapanyagok, gépek felhasználásával, kalákában – mondta a megyei tanács elnöke.

Csíkszeredában a Márton Áron Gimnázium bentlakásának építésére, Székelyudvarhelyen a Tamási Áron Gimnázium felújítására, valamint a csereháti szociális lakások építésére utalnak ki pénzt. Gyergyószentmiklóson többek között a Csíky-kertbe vezető út felújítását segítik a jelen leosztással, de Borboly Csaba megjegyezte, hogy a soron következő tanácsülésen nagyobb összeget szavaznak meg a városnak, mégpedig a műjégpálya korszerűsítésére, amire a megyei tanács ígéretet tett. Csíkcsicsó útjavításra, Csíkszentgyörgy csatornázásra, Csíkdánfalva a kultúrotthon beszakadt mennyezetének javítására, Csíkszentlélek sportterem építésére, a gyimesi települések utak és járdák javítására, Csíkszentmihály iskola korszerűsítésére és csatornázásra, Pálfalva a kultúrotthon bővítésére, Kászon iskolafelújításra, Csíkszentdomokos pedig kultúrotthon felújítására kért és kapott támogatást. A megyei tanács által visszaosztott összegből Szentsimonban vizet fognak vezetni, Madéfalván a Siculicidium emlékmű környezetét újítják fel, a jövő évi 250. évfordulóra készülve, Tusnádfürdőn pedig a wellnessközpontot üzemelik be. Székelykeresztúron zöldségpiacot, Küküllőkeményfalván közösségi házat, Kápolnáson térfigyelő rendszert, Felsőboldogfalván gyümölcsfeldolgozót, Lövétén iskolát támogatnak. Homoródszentmárton községben az Almási-barlanghoz vezető utat javítják fel, Oklándon az iskolát bővítik, Parajdon szintén utat javítanak, Siménfalván vizet vezetnek és iskolaépületet javítanak, Zetelakán aszfaltoznak a megyei tanács által visszaosztott összegből, míg Maroshévízen a SMURD-központ létrehozásához járulnak hozzá. Gyergyóremetén óvodát, Gyergyóhollón ravatalozót építenek, Tölgyesen csatornáznak, Szárhegyen a Lázár-kastélyhoz vezető utat teszik rendbe. Vasláb és Marosfő utak és járdák rendbetételére és a sportközpont rendezésére, Ditró a hulladéklerakóhoz vezető út kialakítására, Gyergyóújfalu csatornázásra, Csomafalva gyümölcsfeldolgozóra, Alfalu iskolaépület befejezésére és tűzoltószertárra, Salamás parkoló kialakítására, Galócás kultúrotthon javítására, Bélbor egyházi ingatlanok rendbetételére kapott pénzt a megyei tanács rendkívüli ülésén. A felsorolás korántsem teljes, hiszen mind a 67 Hargita megyei önkormányzat kapott pénzt.

A megyeelnök azt is elmondta, hogy a megye idei költségvetéséből, amelynek tervezete a soron következő tanácsülés napirendjén szerepel, tízmillió euró hiányzik, mivel a kormány tavaly felemelte ugyan a korábban 25 százalékkal csökkentett közalkalmazotti béreket, de idén nem biztosította ezt a különbözetet. Hétmillió euró fejlesztésekre kellene, kétmillió személyzeti költségekre, egymillió pedig a gyermekvédelmi rendszerbe.

A Hargita Stúdió tanácsülésről szóló összefoglalója megtekinthető itt: http://hargitatv.ro/2013/rendkivuli-megyei-tanacsules-2013-03-08/

Csíkszereda, 2013. március 8.

Loading

Válaszolj

E-mail címed nem kerül nyilvánosságra.