fbpx

Az iskolaépítő Berszán Lajost köszöntötték

Pappá szentelésének 50. évfordulóján hálaadó szentmisét mutatott be Berszán Lajos kanonok április 30-án, szombaton délelőtt a gyimesfelsőloki plébániatemplomban. Az aranymisére zsúfolásig megtelt a templom, szerte a Kárpát-medencéből érkeztek Berszán atya köszöntésére. Az ünnepségen a környékbeli papság mellett jelen volt számos világi és egyházi elöljáró is: a magyar kormány képviseletében Soltész Miklós, az Emberi Erőforrások Minisztériumának egyházi, nemzetiségi és civil kapcsolatokért felelős államtitkára, Hargita Megye Tanácsa részéről pedig Borboly Csaba elnök köszöntötte a jubiláló iskolaépítőt.

– Bátran kijelenthetjük, hogy Berszán atya másokért él, a közösség az ő nagy családja, igazi közösségi ember. A fiatalságot hitre, becsületes munkára és itthon maradásra tanítja, ösztönzi – fogalmazott köszöntőjében Borboly Csaba.

Beszédében kiemelte, mily nagy dolgot cselekedett a zágoni születésű Berszán Lajos a Gyimesekben.

– Ma köszöntjük az iskolaépítő atyát, aki a 90-es évek elején Gyimesfelsőlokon megálmodta és létrehozta az Árpád-házi Szent Erzsébet Római Katolikus Líceumot, amelynek 2007-ig volt az igazgatója. Az évek során több száz, több mint ezer diák tanult az alma materben, ahol feltarisznyázták szellemi és lelki útravalóval. Ötven évvel ezelőtt Márton Áron, Erdély nagy püspöke szentelte pappá, aki nagy hatással volt jelleme alakulására – méltatta munkásságát a megyeelnök.

Az ünnepi alkalmat a köszöntőbeszédek mellett szavalatok és énekek tették még emelkedettebbé.

„Úr Jézus, áldott Főpap! Haszontalan szolgád hálát ad, hogy 50 éven át megtűrted őt szolgálatodban. Múltamat és jövőmet alázattal ajánlom irgalmadba” – írta emlékképére az aranymisés Berszán Lajos.

Pap Imre, a község alpolgármestere és polgármesterjelöltje Timár Zsombor László polgármesterrel együtt ajándékot adott át Berszán atyának. A szentmisén jelen volt Korodi Attila parlamenti képviselő és Tánczos Barna szenátor is.

Csíkszereda, 2016. május 1.

Loading

Válaszolj

E-mail címed nem kerül nyilvánosságra.