fbpx

Az önkéntes tűzoltók képzésére használnák Balánbányán a volt bányavállalat irodaházát

Megyei képzési központot alakítanának ki az önkéntes tűzoltók számára Balánbányán a volt bányavállalat irodaházában, amely ma Csíkszentdomokos polgármesteri hivatalának tulajdonában áll. Borboly Csaba, Hargita Megye Tanácsának elnöke, Karda Róbert, Csíkszentdomokos polgármestere, illetve Albert Alfonz Pál alpolgármester terepszemlét tartottak október 27-én, és a tűzoltók segítését célzó tervekről beszéltek. A látogatás előzménye, hogy a csíkszentdomokosi tűzoltók és a magyarországi Békés megye tűzoltók szervezetének képviselői javaslatot fogalmaztak meg egy ilyen központ kialakítására vonatkozóan a Hargita Megye Tanácsa támogatásával megszervezett korábbi képzések során.

Az épület Balánbányán van, de Csíkszentdomokos község tulajdona, ismertette Karda Róbert. A bányavállalat tartozott a községnek, és amikor felszámolás alá került, az adósság fejébe a Csíkszentdomokosé lett az épület. Az ingatlan egy része fel van újítva, de nagy része kihasználatlan.

A megyében sok önkéntes tűzoltó alakulat tevékenykedik, és fontos, hogy munkájukat biztonságos körülmények között tudják végezni, épségben térjenek haza családjaikhoz, mondta Borboly Csaba. Ehhez pedig a megfelelő felszerelés biztosítása mellett a folyamatos képzésekre is szükség van. Utóbbira tudná hasznosítani a község az épületet és a területet, ahol van elég hely gyakorolni is, részletezte az elképzeléseket a megyeelnök. Ebben várják a magyarországi támogatók közreműködését, de szükség lesz a teljes megyei szolidaritásra, hiszen a tervezett központ az egész Hargita megyei tűzoltó szervezet képzési igényeit ki tudja szolgálni. Ugyanakkor Balánbányán újabb munkahelyeket tud teremteni egy olyan létesítmény, amely az év minden napján negyven-ötven vendéget tud fogadni, akár turisztikai látogatásra érkező csoportokat is, részletezte az elképzelés pozitív hozadékait Borboly Csaba.

A program után sor került még a csíkszentdomokosi önkéntes tűzoltók rendhagyó programján való részvételre is. A község vezetése európai uniós támogatással egy új és korszerű tűzoltó autót szerzett be, amelyet megáldott a község plébánosa, hogy a község és akár a szomszédos települések életéért, gondjaiért való küzdelemben az önkéntes tűzoltók áldásban részesüljenek.

Balánbánya, 2017. október 28.

Loading

Válaszolj

E-mail címed nem kerül nyilvánosságra.