fbpx

Rendkívüli időjárás, hóviharok és erős szél várható vasárnap

Narancs jelzésű előrejelzést adott ki az Országos Meteorológiai Szolgálat több erdélyi megyére, vasárnapra, október 29-re, 10 és 23 óra között.  Az érintett megyék között szerepel Hargita megye is.

Borboly Csaba, Hargita Megye Tanácsa elnöke arra kér mindenkit, hogy csak téli viszonyoknak megfelelően felszerelt gépjárművekkel -téligumi, hólánc, kislapát, melegtakaró esetenként homokzsák- és csak szükséges esetben induljanak útnak a holnapi nap folyamán.

– Ma este ülésezett a megyei sürgősségi helyzetek bizottsága, megbeszélve a szükséges teendőket, holnap reggel a megyei tanács munkatársaival tartunk megbeszélését és folyamatos készültséget. Az idén 21 részre osztottuk a megyei utak téli karbantartását, ebből 7 esetben érvényes szerződésünk van – Hargitafürdő (138A), Szent Anna-tó-Kovászna megye határa (113A), Kászonújfalu-Kászonaltíz-Kászonjakabfalva (121G), Bélbor-14-es országút (174A) és Hollósarka-14-es országút (174B) és Oroszhegy-Székelyudvarhely és 13A országút Ülke-Tibód (134C-134B), a Homoródmente (132-es megyei út-Homoródszentmárton-Felsőboldogfalva, 13A országút-Homoródfürdő-Homoródkeményfalva, Homoródkeményfalva-Homoród-szent-márton, Homoródszentmárton-Homoródalmás és Brassó megye határa-Városfalva), valamint Maros megye határa-Székelymuzsna-Kányád-Székelydálya-Városfalva (133) és Kányád-Petek-Brassó megye határa (137A). Ellenben a törvényes előírásoknak megfelelően november 10-e előtt nem igazán lehet téli karbantartást végezni.

14 rész esetében megfellebbezték a közbeszerzési eljárást, ezeken keressük a törvényes lehetőségeket, hogy a nyári karbantartással megbízott cégekkel tudjunk beavatkozni. Csíkszereda környékén a megyei tanács téli beavatkozásra felkészített traktora mindenképp készenlétben lesz. – tájékoztatott Borboly Csaba.

A narancs jelzésű riadó vasárnap reggel tíztől lép érvénybe. Az érintett területeken, leginkább hegyvidékeken a szél sebessége elérheti a 90km/órát, a látástávolság 50 méter alá csökken és bőséges havazás várható.

Teljeskörű készültség lesz a megyében, az esetleges baleseteket, elakadásokat és más sürgős helyzeteket a 112-es sürgősségi számon kell bejelenteni.

Csíkszereda, 2017. október 29.

Loading

Válaszolj

E-mail címed nem kerül nyilvánosságra.