fbpx

Az orvosi szolgáltatások minőségének növeléséért

Működésbe helyezték szerdán a mágneses rezonanciás készüléket a Csíkszeredai Megyei Sürgősségi Kórházban. Az intézmény menedzsere ezúttal bejelentette, benyújtotta az igénylést a kórház II-es kategóriába való besorolásáért.

 

„A mágneses rezonanciakészülék (MRI) ára 3 millió 147 ezer lej, beszerzését az Egészségügyi Minisztérium végezte el, világbanki finanszírozásból. Az elhelyezését, a helység kialakítását az intézményünket működtető Hargita Megyei Tanácsa, az Egészségügyi Minisztérium és saját források felhasználásával végeztük el, 357 ezer lejből. Köszönöm mindenkinek, aki hozzájárult ahhoz, hogy ez a készülék ma itt működhessen, hisz jelentősen bővíti diagnosztikai kapacitásunkat, és új távlatokat nyit meg intézményünk számára” – mondta el Konrád Judit, a kórház menedzsere a készülék július 22-i átadásán. Bejelentette, hogy kedden benyújtotta az igénylést a Hargita Megyei Közegészségügyi Igazgatósághoz a kórház magasabb szintű, II-es kategóriába való besorolásáért. A saját orvosi laboratórium és a saját MRI-készülék ugyanis a II-es kategória felszerelésekre vonatkozó kritériumai között szerepelt, ezek megvalósulásával a kórház igényelte a magasabb besorolást.

Borboly Csaba, az intézményt működtető Hargita Megye Tanácsának elnöke örömét fejezte ki, hogy a csíkszeredai kórház szintet léphet és felzárkózhat a magas szintű szolgáltatást nyújtó II-es kategóriájú kórházak sorába, a marosvásárhelyi, brassói kórházak mellé törekszik. „A készülék átadásával újabb kritériumot teljesítünk ahhoz, hogy a megyei kórházunk szintet ugorjon. Ezzel együtt megyénk három térségi kórháza között a kiegyensúlyozott helyzet tovább erősödhet. Kórházaink nem konkurenciái egymásnak. Látható, hogy ambiciózus céljaink teljesíthetőek, ezzel pedig Hargita megye egészségügyi rendszerét erősítjük. Ezzel együtt nő a felelősség is, a kórház így több megye lakosságának az ellátásáért lesz felelős. A mágneses rezonanciakészülékért köszönetet mondok az RMDSZ vezetőségének és az egészségügyi igazgatóságnak, hisz korábban többször rajta voltunk a minisztériumi listán, de most sikerült is megkapni a készüléket” – mondta Borboly Csaba. Kiemelte, a II-es kategória a kórház számára nagyobb finanszírozást is jelent, egyes beavatkozásoknál akár 30-50 százalékkal több pénz is jöhet a kórházba.

Sánta Izabella radiológus szakorvos köszönetét fejezte ki a kórház vezetőségének és az Egészségügyi Minisztériumnak a performáns készülékért, amely – mint fogalmazott – nagy előrelépést jelent a diagnosztika terén. „Ez a készülék a radiológia csúcspontját jelenti, sokkal nagyobb felbontásban látjuk a lágy szövetet, mint a hagyományos radiológiai gépekkel. Ez a gép nem károsítja az emberi szervezetet, nincs kimutatott káros hatása” – ismertette a szakorvos.

Tar Gyöngyi, a Hargita Megyei Közegészségügyi Igazgatóság vezetője azt mondta, az, hogy idekerült Csíkszeredába ez a nagyszerű diagnosztikai eszköz, megnyitotta a kaput a magasabb besorolás igénylése előtt. „Ha lesznek még akadályok, akkor azokat, remélem, ugyanúgy leküzdjük, mint az eddigi gondokat, a jó intézményi együttműködések révén. Az új beruházás hozadékát elsősorban a páciensek élvezik, nem kell száz kilométereket utazni, és ingyenesen hozzáférhetnek a vizsgálathoz” – mondta Tar Gyöngyi.

Lányi Szabolcs professzor, a kórház vezetőtanácsának tagja az átadáson arra mutatott rá, hogy a kórház megvalósításai több intézmény sikeres együttműködésének is köszönhetők.

Adrian Cristian Dobrică, a kórház megbízott kutatási igazgatója hangsúlyozta, a kórház megvalósításai az előző évek munkájának és beruházásainak eredményei. „Lassan-lassan közeledünk a kitűzött célok megvalósításához. Az MRI átadása nagy előrelépés a kórház számára több szempontból. Fontos anyagi beruházás, és az is fontos, hogy vannak ehhez szakembereink is, akik dolgozzanak a modern gépeken. Az MRI-készülék nagyon hasznos a kórház számára. A cél az orvosi szolgáltatások minőségének a növelése, az első kedvezményezettek a páciensek, de nemcsak, hisz a készüléket a tudományos tevékenység terén is lehet használni” – ismertette az orvos. A kutatás terén elvégzett munkát ismertetve azt közölte, változatossá vált a kutatási tevékenység: doktori dolgozatok kidolgozása van folyamatban, rangos európai konferencián mutatunk be dolgozatot, és nagy előrelépést jelentett, amikor a kórház megkapta a jogot, hogy rezidens orvosok számára képzést folytathasson.

Amint még elhangzott, a II-es kategóriára vonatkozó igénylés benyújtása után egy értékelési folyamat következik, a közegészségügyi igazgatóság ellenőrzi a megadott kritériumok teljesítését, majd az Egészségügyi Minisztérium dönt az intézmény besorolásáról.

 670 total views,  1 views today

Hozzászólások
Loading...