fbpx

Akadályozzák a közigazgatás digitalizálását

A Tarom légitársaság visszautasítja az európai digitalizálási gyakorlatokat azáltal, hogy nem fogadja el Hargita Megye Tanácsától a digitális aláírást – jelentette ki Borboly Csaba. Hargita Megye Tanácsának elnöke rámutatott: a COVID–19-világjárvány időszakában a közintézményeknek és hivataloknak át kellett szervezniük a tevékenységüket, digitalizálták a folyamatokat, hogy a tevékenységüket folytatni tudják, szem előtt tartva a munkatársak biztonságát és a vonatkozó jogszabályok betartását. Hargita Megye Tanácsánál csökkentették a munkatársak fizikai jelenlétét, de a munkafolyamatok zavartalan működése érdekében alkalmazzák a digitális aláírást az erre vonatkozó 2001/455-ös törvény II. fejezete, 6. cikkelye értelmében.
Figyelembe véve a jogszabályokat, a 2020/38-as sürgősségi kormányrendeletet, amely szintén az elektronikus aláírás használatát mondja ki a közintézmények és hivatalok esetében, Hargita Megye Tanácsának vezetősége úgy véli, ez a használható legbiztonságosabb megoldás.
– Megdöbbenve értesültem arról, hogy egy olyan nagy cég, mint a Tarom, nem fogadja el a digitális aláírást az intézményünktől kapott iraton, ezzel pedig hátráltatja a munkánkat, és figyelmen kívül hagyja azokat az eljárásokat, amelyeket a biztonságos működés érdekében vezettünk be – nyilatkozta Borboly Csaba.
Az elekronikusan aláírt szerződések ugyanúgy érvényesek, mint a saját kezűleg aláírt iratok, erről rendelkezik a 2020/38-as sürgősségi kormányrendelet 3. cikkelyének 1. és 2. bekezdése.

Csíkszereda, 2020. július 23.

 688 total views,  1 views today

Hozzászólások
Loading...
Megszakítás