fbpx

Az számít, hogy ki ér célba valós tudással, felkészülve az emberek segítésére

Tudományos szessziót szervezett a csíkszeredai Sapientia és a megyei kórház

A tudományé volt a főszerep a csíkszeredai Sapientia EMTE nagyaulájában pénteken, április 22-én Az alapkutatástól az új terápiákig elnevezésű tudományos szesszión, amelyet a Sapientia EMTE Csíkszeredai Karának Biomérnöki Tanszéke és a Csíkszeredai Megyei Sürgősségi Kórház szervezett.

Az eseményen a csíkszeredai egyetem, a marosvásárhelyi orvosi egyetem, a debreceni, a pécsi, a szegedi egyetemek képviselői, de a Semmelweis Egyetem képviselői is jelen voltak. A nap folyamán plenáris előadásokat és doktorandusz fórumot tartottak, illetve a kórház, az egyetem és a politikum képviselői zártkörű kerekasztal beszélgetésen vettek részt, ahol a csíkszeredai kórház 2-es minőségi kategóriába való besorolása és a klinikai minősítés megszerzése került terítékre.

A rendezvényt prof. dr. Mara Gyöngyvér, a csíkszeredai Sapientia rektorhelyettese nyitotta meg, Lukács Bence Ákos vezető konzul, Hajdu Gábor képviselő, Borboly Csaba megyeelnök, Korodi Attila polgármester, dr. Konrád Judit kórházmenedzser és dr. Lázár Ede dékán köszöntő beszéde után.

Az egészségügyi ellátás fejlesztése és a tudományos munka összefonódott, ennek Csíkszeredában a Sapientia az alapköve. A fejlesztés komplex rendszerében fontos a tudományos kutatás és munka annak érdekében is, hogy a csíkszeredai kórház megkapja a 2-es minőségi kategóriába való besorolást és megszerezze a klinikai minősítést. A cél az, hogy a lakosságot minél jobban el lehessen látni itthon, ne kelljen egyetemi központokba utazzanak a Hargita megyeiek és a régió lakossága. Ehhez fontos a fiatal szakemberek idevonzása, ebben nagy szerepet játszik az orvoslakások építése, illetve a tudományos munka is, a mostani rendezvényhez hasonló tudományos ülésszakok.

„Egészséges megyét építünk! A startot el lehet lopni, de az számít, hogy ki ér célba valós szakmai tudással, úgy, hogy az embereken is segíteni tudjon” – fogalmazott Borboly Csaba. A megyeelnök hozzátette: ilyen közös szakmai munkával, összefogással, egymás segítésével, a magyar-magyar szakmai kapcsolatok erősítésével nem kérdés a célba érés, és hogy ki fog először célba érni.

A fejlesztések minden szinten zajlanak, a tudományos munka mellett nemsokára építőteleppé változik a csíkszeredai kórház. Ez egy nagy kihívás lesz mindenki számára, egy nagy lépés, de kitartásra van szükség, hiszen a lakosság érdekeit, az embereket szolgálja – tette hozzá Hargita Megye Tanácsának elnöke.

Az esemény megnyitóján elhangzott beszédek megtekinthetők az alábbi linken:

https://www.facebook.com/borbolycsaba/videos/685887616001054/

Loading

Válaszolj

E-mail címed nem kerül nyilvánosságra.