fbpx

Bács-Kiskun megyei küldöttség látogatott székelyföldi testvérmegyéjébe

Az idei csíkszentgyörgyi egészségügyi szűrővizsgálat megszervezéséről és a Hargita Megye Tanácsával való további együttműködési lehetőségekről egyeztetett a Bács-Kiskun Megyei Önkormányzat küldöttsége, élén Rideg László elnökkel, február 6–7-i Hargita megyei látogatásán, a két megye közti testvérkapcsolat jegyében. A Borboly Csaba megyeelnökkel való pénteki találkozón szó volt a falugondnoki, vidéki térségek jellegzetességének megőrzéséről, a nemzeti értékek összegyűjtéséről (a bács-kiskuni kiadványban a székelyföldi értékeket is népszerűsíthetik, továbbá a székely termékeket is értékesíthetik), tapasztalatcseréről a lovas és gyógyturizmus terén, közös pályázatokról, befektetővonzásról, a szakoktatásról, valamint a Hargita megyei repülőtér-fejlesztési tervekről. Utóbbi kapcsán elhangzott, hogy Magyarországon vannak a csíkcsicsói elképzeléssel megegyező repterek, és Bács-Kiskun megye segíthet ottani terepszemlék, tapasztalatcserék szervezésében, valamint technikai támogatást is nyújthatnak.

A küldöttség a Borboly Csabával való találkozó előtt Hargita Megye Tanácsa és a csíkszentgyörgyi önkormányzat munkatársaival tanácskozott az idei egészségfelmérő vizsgálatok folytatása érdekében. A Bács-Kiskun Megyei Önkormányzat szervezésében, bács-kiskuni orvosok részvételével Hargita megyében eddig nyolc alkalommal szerveztek egészségfelmérő programot, 2007 óta minden évben más-más községben. Idén májusban Csíkszentgyörgy kerül sorra. Rideg László elmondta, hogy az előző években, még a megyei önkormányzat alelnökeként, tanúja lehetett annak, hogy az anyaországi orvosok mennyire lelkesen és örömmel végezték a szűrővizsgálatokat. A bács-kiskuni elnök közölte, már előzetesen felmérték, milyen szakorvosokra lenne szükség Hargita megyében, és mindenképpen szeretnének a helyi igényekhez alkalmazkodni. A szűrővizsgálatokra egy héten át várják a helyi és környékbeli lakosságot, a csíkszentgyörgyi polgármesteri hivatal, közbirtokosság és háziorvos, illetve a Csíkszeredai Megyei Sürgősségi Kórház, Hargita Megye Tanácsa, valamint a Hargita Megyei Közegészségügyi Igazgatóság partnerségének köszönhetően. A kezdeményezést Zombor Gábor, a magyarországi egészségügyi államtitkár is támogatja, aki történetesen a bács-kiskuni megyeszékhely, Kecskemét polgármestere és a kecskeméti kórház főigazgatója is volt.

A szakmai tanácskozást követően a küldöttség meglátogatta a csíkszentgyörgyi kultúrotthont, amelyben a szűrővizsgálatot tartják majd (annak pontos időpontját később szögezik le), majd megtekintette a menasági templomot. A vendégek a menasági sajtkészítő családi vállalkozáshoz is látogattak, ahol betekintést nyertek a sajtkészítés rejtelmeibe, és a Székely termék kezdeményezésről tájékozódtak.

Csíkszereda, 2015. február 8.

 729 total views,  1 views today

Hozzászólások
Loading...
Megszakítás