fbpx

Disznótoros vetélkedőt rendeztek Székelykeresztúron

Hagyományőrző disznótoros vetélkedőt rendeztek Székelykeresztúron február 7-én, szombaton, amelyen részt vett a támogató Hargita Megye Tanácsa csapata is. A Zeyk Domokos szakközépiskola udvarán zajló verseny térségi jellegű volt, de eljöttek Derecske, Bodrogkeresztúr és Hajdúnánás képviselői is, akárcsak az éppen Hargita megyei látogatáson tartózkodó Bács-Kiskun megyei elnök, Rideg László, aki gratulált a rendezvényhez. A résztvevőket Rafai Emil polgármester köszöntötte.

A megyei tanács részéről jelen volt Borboly Csaba, Hargita Megye Tanácsának elnöke, a vetélkedő fővédnökeként, valamint Barti Tihamér alelnök, Benyovszky Lajos, Tóásó László és Pálffy Domokos megyei tanácsos is. A megyeelnök a helyszínen azt nyilatkozta, hogy ezeknek a hagyományos szokásoknak a felelevenítése egyrészt segíthet az egészséges táplálkozási szokások visszahozatalában, másrészt az egészséges élelmiszerekre hívja fel a figyelmet.

– Megyénk nyugati fele, Székelykeresztúr térsége a szűkebb régiónk egyfajta éléskamrájának tekinthető, jó termőföldekkel, ami alkalmassá teszi a növénytermesztésre és állattartásra, ezáltal pedig munkahelyek létesítésére, jövedelemszerzésre. Mindez a lehetőség összefogással használható ki, amire jó példa a keresztúri tejfeldolgozó üzem gazdák általi megvásárlása – jelentette ki Borboly Csaba. Hozzátette: a disznótoros vetélkedő közösségépítő esemény, ünnep, amely nemcsak a táplálékról, hanem a rítusokról, szokásokról, anekdotákról, beszélgetésről is szól, és ezt a szerepét meg kell őrizni.

Csíkszereda, 2015. február 8.

Loading

Válaszolj

E-mail címed nem kerül nyilvánosságra.