fbpx

Balánbánya fejlesztéséért dolgozik együtt a megyei tanács és a helyi önkormányzat

Jól járható makadámút lesz idén a 125-ös jelzésű megyei úton Balánbányán a híd és a gát között, segíti a megyei tanács a víz- és csatornahálózat munkálatait, illetve támogatja az iskola tatarozását, egyeztek meg az elöljárók azon az április 6-i találkozón, amelyre Iojiban Gheorghe polgármester meghívására érkezett Borboly Csaba megyeelnök és munkatársai.

Mint ismeretes, az elmúlt napokban Iojiban Gheorghe polgármester nyílt levélben fordult a megyei tanács elnökéhez, amelyben azt sérelmezte, hogy a város nem kap elég támogatást a megyei tanács részéről. A helyzet tisztázását és a további teendőket Borboly Csaba megyeelnök személyesen kívánta megbeszélni, nem pedig nyílt levélben válaszolni a polgármesternek.

– Mindig az egyenes út a leghatékonyabb, a problémák megoldásának legrövidebb útja a személyes találkozás. És ha hívnak, bármikor eljövök városukba – mondta a balánbányaiaknak Hargita Megye Tanácsának elnöke.

A polgármesteri hivatalban tartott megbeszélésen Borboly Csaba mellett jelen volt Barabás Csaba kabinetvezető, Szabó Barna megyemenedzser, a megyei tanács illetékes munkatársai, Brezovszky György megyei tanácsos, a balánbányai önkormányzat részéről pedig a polgármesteren kívül Bratu Sergiu Doru alpolgármester, valamint Orbán Loránd Levente helyi tanácsos, az RMDSZ balánbányai szervezetének elnöke.

Iojiban Gheorghe polgármester azt mondta, köszönik a megyei tanácsnak az eddigi támogatást, de további segítségre van szükségük, hanem lassan elnéptelenedik a város. Hozzátette: hiszi, hogy együttműködve tudják fejleszteni a települést.

Az egyik legsürgetőbb feladat a 125-ös jelzésű megyei út javítása, amely fontos a turizmusfejlesztés szempontjából is, és nyitást jelentene Gyergyó térsége irányában. A jelenlevők megegyeztek, hogy idén elkészül a jól járható makadámút ezen a szakaszon a hídtól a gátig. Az illetékesek felhívták a figyelmet: oda kell figyelni, hogy a fakitermelés ne tegye tönkre az utat.

– De nemcsak azt végezzük el, amiért hívtak, hanem annál többet. A jövőben a város végétől a Kovácspataka részig rendbe teszik az utat – mondta a megyeelnök.

Másik fontos feladat a kanalizálás megoldása, mint a polgármester elmondta, az előző városvezetés kilépett az európai uniós pályázatból megvalósított Harvíz regionális víz- és csatornaszolgáltató rt.-ből, ami rossz döntés volt, a korábbi tanácsosok nagy része már nincs a városvezetésben. A város igényelt támogatást a víz- és csatornahálózat munkálataira az Országos Helyi Fejlesztési Programból (PNDL), viszont nem tudják fedezni az el nem számolható költségeket, ebben a megyei tanács fogja segíteni a várost.

A megyei tanács és a balánbányai önkormányzat munkatársai meglátogatták az 1-es számú iskolát, amelyben jelenleg kalákában folyik az épület belső meszelése, és amelyben sok éve nem volt tatarozás. Borboly Csaba azt mondta, a megyei tanács egy nagyobb összeggel fogja segíteni az intézményt a tartalékalapból, ha szükséges, hogy jelentősebb méretű felújítást is el tudjanak végezni. Egy korábbi ötlet nyomán a projekt konkrét kivitelezéséről egyeztettek, amelynek keretében intenzív román nyelvtanfolyamon vennének részt magyar gyerekek. Ezek lehetnének hétvégére szóló, hetes vagy többhetes programok.

Csíkszereda, 2017. április 6.

Loading

Válaszolj

E-mail címed nem kerül nyilvánosságra.