fbpx

Befejeződtek a Csíkszéki Gazdanapok

Az első alkalommal megszervezett Csíkszéki Gazdanapok záróünnepségét Csíkszentsimonban tartották a Szent László Gyermekvédelmi Központban szeptember 24-én, szombaton. A rendezvény közös imával és himnusszal kezdődött, ezt követően elmondta köszöntő beszédét Borboly Csaba, Hargita Megye Tanácsának elnöke, Jakab István, a magyar Országgyűlés alelnöke, a Magyar Gazdakörök és Gazdaszövetkezetek elnöke, Tánczos Barna szenátor, Kozma István polgármester, Nagy István parlamenti államtitkár, valamint Darabos Tamás, a Nemzeti Agrárgazdasági Kamara részéről. A nap további részében bírálták a szarvasmarhákat és a sajtókat, lovakat vonultattak fel, rönkhúzó versenyt tartottak, illetve fellépett a Heveder, a Role együttes, a Csíkszentsimoni Néptáncegyüttes és a Csíkszentsimoni Ifjúsági Fúvószenekar.

A közös imát Ervin atya vezette, prédikációját a Magyarok Kenyere Programban megsütött házikenyerek köré építette, hangsúlyozta a kenyér a természet csodája, embernek kalácsa és Istennek palástja. Mondta, a kenyér legalább tízezer búzamag összeolvadásából keletkezik, ehhez hasonlóan kellene összefogjanak a magyar emberek is, mert manapság az ellenkezője tapasztalható, pedig csak összetartással lesz sikerünk. Ervin atya beszédéről készült felvételt megtekinthetik itt: https://igcdn-videos-d-0-a.akamaihd.net/hphotos-ak-xfl1/t50.2886-16/14464167_958042334305820_300727889169481728_n.mp4.

Borboly Csaba beszédét egy korábbi megbeszélése felidézésével kezdte, amelyen a Maros Megyei Tanács vezetőségével egyeztetett a szomszédos megyében folytatódó útszakasz javításáról:

– Székelyföldet össze kell kötni minél több úttal, és akkor kialakulnak a gazdasági kapcsolatok is. Ezen a három napon, amíg tartottak a gazdanapok számos kézfogás történt, nekünk székelyeknek bíznunk kell egymásban, abban hogy amire kezet rázunk az úgy is lesz. Összefogásra van szükség nem csak a politikában, de a mezőgazdaságban is, és ha ez magvalósul a résztvevő gazdák között, akkor ez a rendezvény nem volt hiába. Azért jöttünk ide, hogy egymást bátorítsuk, egymásnak erőt adjunk, együttműködjünk. Továbbá a megyeelnök felhívta a figyelmet az október másodikai magyarországi kvótareferendumon és a december tizenegyedikei parlamenti választásokon való részvétel fontosságára.

Jakab István kiemelte az anyaországgal való együttműködés fontosságát, amit a gazdanapok alatt tovább építhettek. Egyesíteni kell az érdekeinket, és lélekben is egyesülniük kell a magyaroknak, és ha ez megtörtént, akkor a többi adódik magától. Hozzátette, azon dolgoznak a magyar kormányban, hogy minden magyar igazán otthonra találjon.

A köszöntő beszédeket Tánczos Barna folytatta, aki kifejtette a gazdanapok során összegyűlnek a környék gazdái, hogy tapasztalatot cseréljenek, tanuljanak a tanácsadói sátorban a meghívott szakemberektől, és hogy állataik révén megmutassák megvalósításaikat.

Kozma István megköszönte a kifejtett munkát mindenkinek, aki tett azért, hogy létrejöjjenek a gazdanapok. Elmondta, örömet okoz számára, hogy Csíkszentsimont választották azon program záróhelyszíneként, amely a gazdákért, a gazdákról van. Hozzátette reméli lesz folytatása a rendezvénynek jövőben.

Nagy István Fazakas Sándor miniszter gondolatait közvetítette, arról beszélt, ha egy búzaszem csupán mag marad, akkor csak lehetőség lesz, de ha elkészül a kenyér akkor teljesedik ki. Ha a kenyérben lévő búzaszemekhez hasonlóan összetartanak a magyar emberek is, abból lesz a magyar nemzet. Dobos Tamás kifejtette, számára megtiszteltetés, hogy egy ilyen színvonalas rendezvényen vehetett részt.

A programok mellett a látogatók megtekinthették az állatkiállítást, helyi kézművesektől vásárolhattak egyedi darabokat, a gyermekeknek külön sarkat alakítottak ki, ahol játszhattak, olvashattak és rajzolhattak. Az érdeklődők betekinthettek a tanácsadó sátorba is, ahol mezőgazdasági és vidékfejlesztési pályázatokat lebonyolító intézmények és szervezetek tagjai biztosítottak ingyenes tanácsadást, kérdésünkre elmondták, hogy az arra járók leginkább a képzési lehetőségekről érdeklődtek.

Csíkszereda, 2016. szeptember 24.

Loading

Válaszolj

E-mail címed nem kerül nyilvánosságra.