fbpx
?

Össze kell fogni a pityókáért

Pityókafesztivált tartottak szeptember 25-én Csíkszépvízen a sportpályán. Az egész napos változatos program kicsiknek és nagyoknak egyaránt szólt. A rendezvényre ellátogatott Borboly Csaba, Hargita Megye Tanácsának elnöke is, aki beszédében azt hangsúlyozta, hogy össze kell fogni a pityókáért.

– Össze kell fogni és bízni egymásban. Közösen kell az értékesítést megoldani, és akár a feldolgozás terén lépni. Akkor többet fog érni a pityóka, mert látjuk, hogy például mint idén a szárazság, vagy más baj, kevésbé stabillá teszi a várható jövedelmet. Márpedig ha azt akarjuk, hogy fiataljaink itthon maradjanak, kiszámítható jövőre van szükség. Elérkezett az idő, hogyha a tej tekintetében sikerült, a pityóka ügyében is össze kell fogni, és együtt kell keresni a jó megoldásokat – fogalmazta meg Borboly Csaba.

A rendezvény kapcsán úgy nyilatkozott: jó volt látni a felvonuláson a fiatal, középkorú és idős gazdákat is, tehát nem igaz, hogy mindenki elmegy, mindenki máshol keresi a jövőt. – Nekünk, politikusoknak az a kötelességünk, hogy elszámolhatóan, akár napi 8 órában segítsük azokat, akik itthon akarnak maradni és gazdálkodni, vagy külföldre kényszerültek, de haza akarnak jönni. Ebben partner Hargita Megye Tanácsa – hangsúlyozta a megyeelnök.

A megnyitón Ferencz Tibor polgármester gratulált a helyi ifjaknak a szervezésért, és elmondta, hogy Szépvízen a burgonyatermesztésnek nagy hagyománya van, hiszen valamikor az állami gazdaság is a szépvízi területeken gazdálkodott, a burgonyakísérleti állomást pedig szintén a helyi adottságok miatt telepítették ide. A községvezető úgy látja, a magánszférában is megéri ezzel foglalkozni; bár az idei rossz esztendő volt a pityókának, de bizakodnak, hogy a rossz után jó év jön. Ferencz Tibor a szervezett munkában hisz, mint kifejtette, jó lenne koncepciót fejleszteni erre, és szövetkezetbe tömörülve termeszteni a burgonyát.

László Krisztina, az eseményt szervező Szépvízi Ifjúságért Egyesület elnöke már a megnyitót is sikeresnek értékelte. A rendezvény alatt úgy nyilatkozott, hogy a kezdéskor tapasztalt hangulat csak megerősítette őket abban, hogy a pityókafesztiválból hagyományt teremtsenek. Céljuk az volt, hogy mindenkit megszólítsanak az eseménnyel, ugyanakkor meglegyen a helyi, vidéki jellege, így támadt az az ötletük, hogy szervezzenek traktoros felvonulást. Erre nagyon pozitívan reagáltak a traktorosok, a szervezők nem számítottak rá, hogy végül negyven vontató sorakozik fel és vonul végig a falun.

A rendezvényen készült videó megtekinthető az alábbi linken:

https://scontent.cdninstagram.com/t50.2886-16/14487150_1239525109440677_7612430628482449408_n.mp4

Csíkszereda, 2016. szeptember 25.

 758 total views,  1 views today

Hozzászólások
Loading...
Megszakítás