fbpx

Bemutatták az Európai Unió Közös Agrárpolitikáját és a támogatási lehetőségeket

A csíki térség gazdáinak mutatták be az Európai Unió Közös Agrárpolitikáját és ismertették a támogatási lehetőségeket az európai uniós Kapacitásfejlesztés a vidéki térségekben a fenntartható mezőgazdasági fejlődésért elnevezésű projekt keretében. A szakmai szemináriumot a csíkszeredai megyeházán tartották hétfőn, február 6-án.

A résztvevőket köszöntötte és együttműködésre biztatta Sebestyén Csaba parlamenti képviselő és Borboly Csaba, Hargita Megye Tanácsának elnöke. Sebestyén Csaba azt mondta, támogatni kell a családi vállalkozásokat, amelyek egészséges élelmiszert hoznak létre úgy, hogy közben nem károsítják a környezetet, illetve szociális problémákat is megoldanak. Ezért ez a multifunkcionális mezőgazdaság a közjót szolgálja, fogalmazott, mégsem nyújt kellő támogatást ezeknek a kormány. Hozzátette: azt kell kiharcolni, hogy az egész társadalom és az országvezetés is figyeljen oda a gazdákra, hogy ne üresedjen ki a vidék.

Borboly Csaba arra kérte az önkormányzatokat, növeljék a Hargita Megye Tanácsa Vidékfejlesztési Egyesületének fizetendő tagdíjat, hogy finanszírozni tudják a már bejáratott programokat. Erre azért van szükség, mert a Hargita Megyei Agrárkamarát beolvasztották a Hargita Megyei Mezőgazdasági Igazgatóságba. Emiatt az is kérdés, hogy mely szervezetek – vidékfejlesztési egyesület, kistérségi társulások stb. – veszik át az agrárkamara programjait, erre egy konzultációt is meghirdetnek, mondta a megyeelnök. A Hargita Megyei Ifjúsági Alapítvány pedig lehetőséget tud biztosítani a fiatal gazdáknak, sorolta a lehetséges megoldásokat Borboly Csaba. Továbbá azt is fontosnak tartotta megemlíteni, hogy hangsúlyt kell fektetni a célszerűségi tanulmányokra, például a kis vágóhidakra vagy tangazdaságokra vonatkozóan, mert ezek nyereségesen tudnak működni. A megyeelnök az ötletek megfogalmazására biztatta a gazdákat, hiszen mint hangsúlyozta: együtt meg tudják keresni a legjobb megoldásokat.

A Kapacitásfejlesztés a vidéki térségekben a fenntartható mezőgazdasági fejlesztésért című projektet és az Európai Unió Közös Agrárpolitikáját (KAP) Cilip Árpád projektmenedzser, a megyei tanács munkatársa mutatta be. Mint elhangzott, a KAP atyja a holland gazdálkodó és politikus, Sicco Mansholt. Az alapelv, hogy a jószágok természetes környezetben való nevelésével állíthatók elő egészséges élelmiszerek. A KAP első generációja lehetővé tette a minőségi vetőmagok beszerzését, a második generációja már odafigyelt a természet védelmére. A harmadik generációnak, amely ma is tevékenykedik, nehéz feladata van, hisz egyszerre termelő, vidéki gondnok és vállalkozó. Hargita Megye Tanácsa és az Európai Bizottság közös projektje segíti annak megvalósulását, hogy a fiataloknak vonzó legyen a mezőgazdaság, a vállalkozás, ennek érdekében képzésekkel, szakmai tapasztalatcserékkel támogatják őket. Továbbá segíti a kistermelőket – akik uniós szinten a gazdák egyharmadát teszik ki – az adminisztrációs és kifizetési eljárások egyszerűsítésében, ismertette Cilip Árpád.

A Hargita Megyei Állategészségügyi és Élelmiszerbiztonsági Igazgatóságtól Püsök László az élelmiszertermelés és feldolgozás engedélyeztetésének EU-s követelményeiről tartott előadást. Szőcs József a Mezőgazdasági Intervenciós és Kifizetési Ügynökség részéről az állatállomány, illetve területalapú EU-s támogatásokat mutatta be, a vidékfejlesztési pályázatok lehetőségeit és buktatóit pedig a Mezőgazdasági és Vidékfejlesztési Igazgatóság képviseletében Nagy Dezső ismertette.

Az egészséges élelmiszer-termelés elveiről és főbb módszereiről Márton István, Hargita Megye Tanácsa Vidékfejlesztési Egyesületének vezetője tartott előadást. Felvázolta a helyes táplálkozás piramisát, amelynek a legalsó fokán a gabonafélék vannak, második fokán a zöldségek és a gyümölcsök, következő fokán a tejtermékek és a húsok, legfelső fokán pedig a zsírok, olajok, édességek. A helyes táplálkozás javítja a közérzetet és lassítja az öregedést. Minőségi élelmiszerhez saját termelésből juthatunk, termelői vásárokon, bioboltokban, vagy gazdáktól, megbízható forrásból. Szükség van a vásárlói tudatosságra is, mondta Márton István, de ez növekvő tendenciát mutat. A vidékfejlesztési egyesület vezetője azt mondta, akinek van lehetősége, próbáljon meg minél több terméket megtermelni.

Csíkszereda, 2017. február 6.

Loading

Válaszolj

E-mail címed nem kerül nyilvánosságra.