fbpx

Frissítve:beutazási formanyomtatvány bevezetéséről döntött a kormány

Útmutató a beutazási formanyomtatvány kitöltéséhez

Beutazási formanyomtatvány(PLF) bevezetéséről döntött ma a kormány a Romániába érkezők számára.

A nyomtatvány a https://plf.gov.ro/ platformon lehet majd december 20-tól elérni.

A kormány közleménye szerint a digitális adatlapot az utazás  előtt legalább 24 órával minden olyan utasnak ki kell töltenie, aki légi, vasúti, közúti járművel érkezik az országba. A PLF-ben az utas nevére, személyazonosítójára, elérhetőségére, az utazás során érintett országokra, Románián belüli úti célja címére, a járműre, a belépés napjára és az esetleges útitársakra vonatkozó információkat kell megadni.

Az e-mail cím alapján működő regisztráció után az adatlapot számítógépen vagy telefonon is ki lehet tölteni, és nem szükséges kinyomtatni, az úti okmányok ellenőrzésekor ugyanis a határrendőrség informatikai rendszerében már megjelenik, hogy az adatlapot kitöltötték.

Akik nem töltötték ki utazás előtt az adatlapot, azokat a határon arra figyelmeztetik, hogy 24 órán belül meg kell ezt tenniük, ellenkező esetben 3000 lejig terjedő bírsággal sújtják őket. Az együtt utazó családok esetében elegendő, ha egyetlen felnőtt családtag tölti ki az adatlapot.

Útmutató a beutazási formanyomtatvány kitöltéséhez:

A formanyomtatvány kizárólag digitálisan hozható létre a https://plf.gov.ro/ oldalon. Aki nem rendelkezik e-mail-címmel, annak meg kell kérnie egy megbízható hozzátartozóját, hogy vezesse be az adatait a rendszerbe.

Belépéskor érvényes e-mail-címmel kell bejelentkezni a rendszerbe, majd (az „Autentificare” gomb megnyomása után) a megadott címre érkezett elektronikus levélben található linkre kell kattintani.

Ott létre kell hozni az új formanyomtatványt a képernyő jobb felső sarkában látható gombra („Formular nou”) kattintva.

Utána meg kell adni a személyi számot (CNP) vagy a határon használt úti okmány számát. Kötelezően be kell írni az utas nevét, hogy milyen országból érkezik, melyik határátkelőnél, és hogy mi a célhely címe.

 Szintén meg kell adni a beutazó telefonszámát, amelyen elérhető Romániában, ugyanakkor azt is, milyen közlekedési eszközzel érkezik/érkezett az országba.

Meg kell jelölni egy kontaktszemélyt, aki sürgősségi esetben elérhető és  azt is jelezni kell, a beutazó milyen országokat érintett utazása során. Meg kell adni az utast kísérő kiskorúak adatait is.

Ezek után  ki kell pipálni azt, hogy a kitöltő egyetért adatai hivatalos feldolgozásával, és hogy tisztában van a vonatkozó jogszabályok előírásaival.

Végül a mentés („Salvează”) zöld gombra kell kattintani, és a rendszer ekkor létrehozza az országba lépéskor felmutatható digitális formanyomtatványt, amely a menüben található formanyomtatványok listáján („Listă formulare”) jelenik meg.

Itt valamennyi hasonló dokumentum megtekinthető 15 napig.

Ha egy család több tagja egyszerre utazik, megengedett, hogy csak egyikük töltse ki a dokumentumot a család valamennyi tagja számára.

Ha a kitöltő mentés után veszi észre, hogy tévesen írt be valamit, akkor új nyomtatványt kell létrehozni, és újra ki kell tölteni.

Loading

Válaszolj

E-mail címed nem kerül nyilvánosságra.