fbpx

Bontsuk le a határainkat a vendéglátásban is!

Útvonaltervezés. Szállásfoglalás. Városnézés. Múzeumlátogatás. Mindez lehetségessé vált az online térben, mindössze egy okostelefon segítségével. A digitális technológia örökre megváltoztatta a turizmus ágazatát, lépést kell tudni tartani az innovációval. A fogyasztók ma már gyors és hatékony megoldásokat várnak, amelyre az okostelefonok és az applikációk hozhatnak előrelépést a turizmusban is.

Színvonalas szakmai fórum, Regionális Turisztikai Konferencia zajlott le az elmúlt időszakban, Csíkszeredában, amelyen a székelyföldi turisztikai vállalkozóknak lehetőségük volt tapasztalatcserére kapcsolatépítés, közös fejlődés és kompetenciafejlesztés céljából.

 

Az eseményen kihangsúlyoztam, hogy fontos lenne közelebb kerülni és megbarátkozni az adatvezérelt turizmus lehetőségeivel, hiszen a közeljövőben a fejlesztési irányainkat ezeknek az adatoknak a kinyerésével és értelmezésével fogjuk meghatározni. Szeretnénk, ha a másik két székelyföldi megyével közösen tudnánk ezt megvalósítani, és az összefogásnak köszönhetően úgy beszélhetnénk Székelyföldről, mint turisztikai „brandről”.

 

Szükség van egy olyan közös adatbázis kidolgozására, amelyben minden turisztikai szolgáltatás megtalálható és könnyen elérhető, ahol megvan az átjárhatóság a különféle „buborékok” között. Hargita Megye Tanácsa egy olyan integrált turisztikai rendszer kiépítését szorgalmazza, ami a SKI Harghitához hasonló, amely már nemcsak a sípályákra terjed ki, hanem a műemlékekre, múzeumokra, wellness központokra, sportolási lehetőségekre, gasztroturisztikai kínálatokra, védett övezetekre, hegyi- és erdei utakra, kerékpárútvonalakra vagy erdei gyümölcs lelőhelyekre, de akár egy medve közelségének jelzésére is. Célunk, hogy a turisták egy telefon segítségével minden szükséges információt megkapjanak és minden szolgáltatáshoz könnyedén hozzáférjenek. Egy olyan felhasználóbarát felület létrehozása a cél, ahol adott az aktuális és személyre szóló információk szűrési lehetősége.

 

A szolgáltatások minőségének javítását is segítjük: együtt dolgozunk a szakiskolákkal a szakoktatás minőségének és népszerűségének növelése érdekében. Továbbá felnőttképzéseket tervezünk indítani a helyi turizmus fejlesztése céljából a csíksomlyói Multifunkcionális Központban: szakács, cukrász, pincér, szállodai recepciós stb. képesítéssel.

 

A Harghita Közösségi Fejlesztési Társulás (ADI Harghita) közreműködésével, a megye sajátosságait figyelembe véve tudatosan a zöld és családbarát vonalat erősítjük. Támogatjuk a városainkat és községeinket a turisztikai fejlesztésekben. Összefogunk a helyi önkormányzatokkal, annak érdekében, hogy olyan bicikliút hálózatok jöjjenek létre a megyében, amelyek több települést érintenek, a kerékpárturizmust fejlesztik és erősítik. Évente nyújtunk vissza nem térítendő támogatásokat a megyében működő civil szervezeteknek és egyházaknak a turisztikai látványosságok – tematikus parkok, ásványvízforrások, wellness központok, turista- és zarándokutak, helyi gasztronómiai pontok stb. – létrehozása, bővítése és felújítása céljából. Bekapcsolódtunk a Via Transylvanica turistaútvonalba, amely információkat szolgáltat szállásokról, étkezési lehetőségekről, valamint a különböző földrajzi területek történelméről és kultúrájáról. Továbbá egy biztonságos hegyvidéki turizmus kiépítésén dolgozunk a menedékház hálózat, a via ferraták és panorámakabinok kialakítása, valamint a kutyás-, búvár- és barlangi mentések szakszérűsítése által. Büszkén elmondhatjuk, hogy Hargita megye aktív, bakancsos turizmusát a világélvonalban tudhatjuk.

 

Törvényes lehetőség van arra, hogy megye szinten is megalakuljon a Turisztikai Desztináció Menedzsment (TDM), egy világszinten is elismert szerveződés, amely lehetőséget ad a szintlépésre és a további fejlesztésekre. Hargita megye nagyon jó pozícióból indul ennek megalakításában, ugyanis (ADI Harghita) tevékenysége során már komoly tapasztalatra tett szert azzal, hogy kiépítette a Visit Harghita márkát.

 

A természeti adottságok mellett, az épített örökségre is kiemelt figyelmet fordítunk. Hargita Megye Tanácsánál évek óta azon dolgozunk, hogy megismertessük, megőrizzük, fenntarthatóan fejlesszük és népszerűsítsük a műemlékeket. Miután virtuálisan már sikerült láthatóvá tennünk ezeket, most a háromnyelvű táblák kihelyezése által a turistaforgalmat is ezek fele szándékozunk irányítani. Az Önök közreműködésével, a megyei tanács munkatársai több mint ötven táblát helyeztek ki harminc közigazgatási egységben, annak érdekében, hogy idevonzzuk a látogatókat, akik megismerkednek a helyi termékeinkkel, igénybe veszik a turisztikai szolgáltatásainkat, jövedelmet generálnak a Hargita megyei embereknek és a térség jóhírét viszik a nagyvilágban.

 

Hargita megyében a vallási turizmus fellendítése is a kiemelt célok között szerepel, hiszen a célpontok többsége nagy népszerűségnek örvend, és minden adott ahhoz, hogy a szolgáltatásokat is megfelelően kiépítsük. A Mária-út révén sikerült bekapcsolnunk a térséget a nemzetközi zarándokturizmus vérkeringésébe, valamint új zarándokházak kialakítását is indítványozzuk.

 

Továbbra is támogatjuk a kulturális események megvalósítását, amelyek szintén nagyban hozzájárulnak a térség szellemi kulturális örökségének megőrzéséhez és népszerűsítéséhez, illetve a látogatók számának növekedéséhez.

 

Az elmúlt néhány évben számos nagyszerű megvalósítást sikerült elkezdenünk, folytatnunk és megvalósítanunk, amelyek nagyban hozzájárulnak a regionális turizmus népszerűsítéséhez és egy biztonságos, családbarát megye kialakításához. Székelyföld természeti adottsága, épített hagyatéka és szellemi kulturális öröksége olyan kincs, amelynek védelme mindannyiunk közös feladata, vonzóvá tenni csak eredményes együttműködéssel és innovációs megoldásokkal leszünk képesek.

 

Vegyenek részt Önök is az együttműködésben: kérem, mondják el véleményüket, tapasztalataikat, ötleteiket a témában! Csak egy üzenet választ el bennünket, amelyet az [email protected] email címre küldhetnek!

Loading

Válaszolj

E-mail címed nem kerül nyilvánosságra.