fbpx

Borboly Csaba a felekezeti iskolák újraindítását szorgalmazza

Hargita Megye Tanácsa segíthet a vidéki tanintézetek problémáinak megoldásában

– Ha a kistelepülések iskoláit az állam cserbenhagyja, nem ülhetünk karba tett kézzel, és az a javaslatom az összevonással vagy megszűnéssel fenyegetett tanintézetek esetében, hogy indítsunk ezekben a falvakban felekezeti iskolákat – állt elő a javaslattal Borboly Csaba, Hargita Megye Tanácsának elnöke a vallási felekezetek képviselőivel való szerdai, december 18-i találkozón, amelyet a csíkszeredai megyeházán tartottak.

Mint kifejtette, a megyei tanács támogatni tudná ezek működését, erre megvan a törvényes lehetőség, de Borboly Csaba számít a helyi közösségek – önkormányzat, közbirtokosság, szülők, tanárok – támogatására is, a kaláka szellemében, amely, véleménye szerint, jó példával szolgál ahhoz, hogy az egyházak segítsenek azokon a tanintézeteken, amelyek a gyereklétszám csökkenése, valamint az épületük rossz állapota miatt nehéz helyzetbe kerültek.

– Hargita megye speciális térség, az országban itt található a legtöbb kis lélekszámú település, emiatt sok iskola működése a gyermekhiány miatt is veszélybe került. Pedig nem kellene a kisiskolásokat a távolba buszoztatni ahhoz, hogy megfelelő oktatásban részesüljenek. Ennek megoldásában az egyházaknak nagy szerepük lehet – jelentette ki az elöljáró. Hozzátette: – Bukarest nem képes orvosolni a helyzetet, de mi Székelyföldön igenis tudunk önerőből építkezni, ha mindenki az ügy mellé áll. Ha bezárják a kis falvakban az iskolákat, azzal halálra ítélhetik ezeket a településeket, amit nem szabad hagyni. A megyei tanács egyik fő törekvése, hogy olyan életkörülményeket teremtsen a pár száz lelkes falvakban, hogy a fiatalok haza- vagy odaköltözzenek. Ehhez a folyamathoz helyi iskolák működése szükséges.

A megyeelnök számvetést tartott az egyházaknak 2013-ban kiutalt támogatási összegekről. Beszámolójában elmondta, hogy ebben az évben 3 millió 100 ezer lej jutott a megye felekezeteinek, ebből 2 millió 300 ezer lejt az egyházi épületek felújítására szántak, 540 ezer lejt a ravatalozókra különítettek el, valamint 70 ezer lejt gyerektáborok építésére fordítottak.

– Szeretnénk folytatni azt a munkát, amelyet még 2008-ban felvállaltunk. 2013 különösen nehéz év volt számunkra. Önöknek köszönhetően együttes erővel továbbra is kitartunk. Bebizonyítottuk, hogy Hargita megye szolidáris megye, mert felekezeti hovatartozástól függetlenül megőriztük a régi értékeket, amelyekre a jövőben is lehet alapozni – fogalmazott a intézményvezető, hozzátéve, hogy a kommunikáció javítására van szükség a felekezetek és az intézmény között.

A jelen lévő egyházi képviselők Borboly Csaba felvetésére pozitív választ adtak, és támogatják a kezdeményezést. Mint mondták, tisztában vannak azzal, hogy az összefogás sokat jelent, és azt a közösség is érzékeli.

A találkozón Nyírő Ágnes, a Recultivatur nemzetközi projekt tagja, a megyei tanács munkatársa bemutatta a varsói nemzetközi turisztikai vásáron szerzett tapasztalatait. A megyei tanács partnerségével zajló nemzetközi projekt célja a vallási értékek minél szélesebb körben történő népszerűsítése, ennek érdekében vettek részt a partnerek egy külön standdal a nemzetközi vásáron, ahol a programban részt vevő régiók vallási értékeit mutatták be. Nyírő Ágnes előadásában  rámutatott, hogy Hargita megye számos szellemi és anyagi vallási örökséggel rendelkezik, amelynek jelentős része kihasználatlan gazdasági szempontból. A Recultivatur projekt fő célja a vallási kulturális értékek hatékony integrálása a helyi gazdaságba a régió vallási örökségei, az emberi erőforrások és az infrastruktúra kihasználásával. Hargita Megye Tanácsa mellett 11 nemzetközi partner vesz részt a több mint 3 millió eurós összköltségvetésű projektben (ebből Hargita megye 327 200 euróval rendelkezik) 2011 és 2013 között. A cél a munkahelyteremtés és jövedelemnövekedés a bevont térségek számára, elősegítve a helyi turizmus fejlődését, így biztosítva a projekt hozzájárulását az Építsünk biztos jövőt! elnevezésű, Hargita megye 2012–2020 közötti gazdaságfejlesztésére vonatkozó keretprogram Turisztikai potenciálunk értékesítése ágazati célkitűzésének eléréséhez.

Az összejövetelen a csíkszeredai Nagy István Művészeti Líceum diákkórusa teremtett ünnepi hangulatot, karácsonyi dalokat adtak elő.

Csíkszereda, 2013. december 18.

 744 total views,  1 views today

Hozzászólások
Loading...
Megszakítás