fbpx

Borboly Csaba: a félretájékoztatás nem válik az egészségügy és különösen a betegek javára

Folytatódik a Csíkszeredai Megyei Sürgősségi Kórház akkreditációs folyamata

Fölösleges volt az elmúlt négy hónap félretájékoztatása, félelemkeltése és a feljelentgetések sorozata a csíkszeredai szemészet kapcsán, ezt bizonyítja az Egészségügyi Minisztérium viszonylag rövid idő alatt lejárt vizsgálata és az erről szóló jelentés. Ez a hozzáállás az orvosok munkáját nehezítette meg, ártott az intézmény hírnevének, a munkaközösségnek, akik egyre nagyobb nyomás alatt dolgoztak, de elsősorban a betegeknek – fejtette ki Borboly Csaba a június 22-re összehívott sajtótájékoztatón.

Lezárult az Egészségügyi Minisztérium vizsgálata a Csíkszeredai Megyei Sürgősségi Kórházzal kapcsolatosan, a jelentést elküldték a kórházat fenntartó Hargita Megye Tanácsának. A jelentés tartalma nem nyilvános, de annyi elmondható, hogy megállapítja, nem történt orvosi műhiba a szemészeti osztályon, nem állapítja meg a fertőzés okát, illetve Hargita Megye Tanácsát nem marasztalja el semmilyen szinten, ismertették azon a sajtótájékoztatón, amelyet június 22-én tartott a csíkszeredai megyeházán Borboly Csaba megyeelnök, Konrád Judit kórházmenedzser, és az orvosi testület képviseletében Adrian Dobrica mellkassebész.

Mint ismeretes, a szemészeten történt sajnálatos eset miatt felfüggesztették a megyei sürgősségi kórház 2-es besorolásának akkreditálási folyamatát. Az ügyben vizsgálatot indított az Egészségügyi Minisztérium és a rendőrség, a minisztériumi vizsgálat lezárult, erről értesítették a megyei tanácsot, a rendőrségi vizsgálat még tart.

Sok pontatlan információ látott napvilágot az elmúlt időszakban, amely ártott a kórház hírnevének, de elsősorban a betegeknek. Ezt a félretájékoztatást kell lépésről lépésre helyre tenni, és újraépíteni az intézmény iránti bizalmat – mondta Borboly Csaba. A megyeelnök hozzátette: rengeteg ellenőrzés és kivizsgálás volt az elmúlt négy hónapban, bejelentés nélkül is, ami lényegesen megnehezítette az orvosok munkáját is. Nemcsak a szemészeti osztályt vizsgálták, hanem a teljes intézményt. A minisztériumi jelentés is bizonyítja, hogy fölösleges volt a félelemkeltés, fogalmazott Hargita Megye Tanácsának elnöke. Tény, hogy a sajnálatos eset megtörtént, tette hozzá Borboly Csaba, aki ismertette a minisztériumi jelentés legfontosabb pontjait: orvosi műhiba nem történt, a jelentés nem állapítja meg a fertőzés okát, Hargita Megye Tanácsát, mint fenntartó intézményt, semmilyen szinten nem marasztalják el, a jelentés leírja a tapasztalat hiányosságokat – pl.: gyógyszerek raktározása, személyzet képzése, a körforgás -, illetve rávilágít, hogy gyorsan fejlődő kórházról beszélünk, ahol vannak még hiányosságok.

Konrád Judit kórházmenedzsert azt mondta, a sajnálatos eset soha többet nem fordulhat elő. Megfelelő körülmények között várják a betegeket, és azon dolgoznak, hogy ismét bebizonyítják, az intézmény iránti bizalom nem megalapozatlan.

Ebben a négy hónapban nagy nyomás alatt dolgoztak, mondta Adrian Dobrica, de egymást támogatva állták a sarat. A vizsgálatok alatt feltárt hiányosságokat kijavították, illetve javítják, és pozitív eredmény, hogy ezek az újítások megtörténtek. És kiváló eredmény, hogy a vizsgálatok viszonylag rövid idő alatt lezajlottak, és folytatódhat a 2-es kategória akkreditálásának folyamata.

Továbbra is az infrastrukturális és személyzeti fejlesztésekre fektetik a hangsúlyt, ismertette Borboly Csaba, mint részletezte, az elkövetkező időszakban 12 állást hirdetnek meg, ezek között utolsó éves rezidenseknek is – újszülött gyógyászat, gyerekkardiológia, kardiológia, sürgősségi betegellátó egység – ezek között új szolgáltatás lesz a gyerekkardiológia.

A kórházmenedzser hozzátette, az utóbbi években szakorvosokat, rezidenseket vonzottak az intézményhez, általánosság

Loading

Válaszolj

E-mail címed nem kerül nyilvánosságra.