fbpx

Borboly Csaba: az együttműködés hiányában a Gyilkos-tó az enyészet áldozata marad

Lehetséges megoldások a Gyilkos-tó övezetében felmerülő problémákra

Június 23-án, csütörtökön a gyergyószentmiklósi polgármesteri hivatalban sajtótájékoztató keretén belül Borboly Csaba, Hargita Megye Tanácsának elnöke felkérte Csergő Tibor polgármestert és a gyergyószentmiklósi tanács tagjait, hogy Gyilkos-tó ügyében szervezzenek mihamarabb tanácsülést.

A Gyilkos-tó jelenlegi helyzetének számos felelőse van. A térség már több, mint tizenöt éve a rossz döntések áldozata, azok a felek, akik a település fejlődéséért tenni tudnának, folytonos vitában állnak egymással, támadják egymást.

-Úgy gondolom, hogy Gyilkos-tó problémáját átfogóan csakis azok tudják megoldani, akik helyileg érintettek. Egyértelmű fellépésre van szükség, és összefogásban, a nehéz döntések felvállalásában látom a megoldást. Nagyon sok a visszaélés, a káosz eluralkodott az elmúlt években, mely veszélyezteti a tónak a létét, ennek a turisztikai vonzerővel bíró természeti csodának a jövőjét. Úgy látom, hogy a tó jó természetvédelmi állapota fenntartásának és az ezzel összeegyeztethető turisztikai fejlesztéseknek gátat szabnak minden fél részéről az önös érdekek, mely nagy veszélyt jelent.  Most, amikor számos lehetőség van a fejlesztésre, mint Európai Uniós projektek, megannyi ágazati operatív program vagy már meglévő fejlesztési tervek, elkeseredve látom azt, hogy nem a fejlesztéseken van a hangsúly, hanem az egymás támadásán. A fejlesztésekhez együttműködésre, közös gondolkodásra, elhatározásra, illetve egyetértésre van szükség, ami jelenleg sajnos hiányzik – fejtette ki Borboly Csaba elnök.

Első alkalommal van olyan városvezetője Gyergyószentmiklósnak, aki nyitott az együttműködésre a kialakult helyzet megoldásában. Hargita Megye Tanácsa éveken át próbálkozott, hogy a régebbi gyergyószentmiklósi városvezetéssel együtt dolgozzon Gyilkos-tó ügyében, azonban sajnálatos módon nem voltak partnerek ebben.

Ezt követően Borboly Csaba iktatott levelet nyújtott át Csergő Tibor, Gyergyószentmiklós polgármesterének, felkérve, hogy Gyilkos-tó ügyében szervezzenek mihamarabb egy rendes vagy akár rendkívüli tanácsülést.

-Valóban eljött az idő, hogy öntsünk tiszta vizet a pohárba, kibeszélni a problémákat, elnök úr felkérését lehetőleg már júliusi hónapban teljesíteni tudjuk, tarthatatlan ez az  állapot. Sajnos a problémák feltárása Gyilkos-tó ügyében hisztériát eredményezett, a tervek egy helyben toporognak az önös érdekek miatt. Mihamarabb konszenzusra kell jutni és szoros ütemtervet készíteni az övezet fejlesztése ügyében – mondta Csergő Tibor polgármester.

A Viridis Kft., a csónakázást szervező cég, amely Hargita Megye Tanácsához petícióval fordult több panaszt is megfogalmazva a Békás-szoros–Nagyhagymás Nemzeti Park Adminisztrációjára vonatkozóan.

-A témával kapcsolatban a megyei tanács hatásköreit szem előtt tartva, jogászainkkal egyeztetve, bármennyire szeretnénk, nem nyújthatunk segítséget, hiszen ez két fél közötti jogi útra terelődött konfliktus. A pereskedés, ügyészséghez és más szervekhez való fordulás mind csak részleges megoldást tud adni. Minden szerv, mely vizsgálódásba kezd, csupán egy kisebb részt képes átfogni, ahol esetlegesen szankciókat is kirónak, mely ugyancsak a felek közötti szakadékot mélyíti. Megyei tanácsként elkészítettük közel félmillió euróból a menedzsmenttervet a Békás-szoros–Nagyhagymás Nemzeti Parkra és a Natura 2000-es védett övezetekre. Amíg a perek nem járnak le, Hargita Megye Tanácsa nem kíván részt venni a cirkuszban, a közpénzeket nem lehet szórni. Gyilkos-tó nem lehet pár személy és intézmény konfliktusának az áldozata. Ezért remélem, hogy rövid időn belül az érintett felek hajlandóságot mutatnak a kiegyezésre és a közös megoldások keresésére. Ha ennek hiányában nem látszik megoldódni a helyzet, ha ennyire nem talál a különböző felek között a szó, ha nem nyitottak arra, hogy az egyetértés útját megkeressék, akkor lehet, hogy az érintett felek képviselői, akik akadályozzák az előrehaladást, cserére szorulnak- fejtette ki a megyei tanács elnöke.

Loading

Válaszolj

E-mail címed nem kerül nyilvánosságra.