fbpx

Borboly Csaba: a megyei utak építése nemcsak a kiadásról, hanem a gazdasági fejlesztés lehetőségeinek biztosításáról szól

Farkaslaka az együttműködés modellje és a fejlődés jövőképe

Hargita Megye Tanácsának szeptember másodikai rendkívüli tanácsülésének a farkaslaki Tamási Áron Művelődési Ház adott otthont. A hétvégén itt kerül sor a XX. Farkaslaki Szenes Napokra, a helyiek számos érdekes programmal készültek a közösség és az odalátogatók számára. Kovács Lehel polgármester elmondása szerint a rendezvény és a jövőbeli infrastrukturális beruházások által a település akár a nemzeti érdekű turisztikai központ minősítést is elnyerheti, de ugyanakkor vonzó célpont lehetne a külföldi turisták számára is.

A beruházások folytatásának és a települések támogatásának érdekében napirenden szerepelt a megye bevételi és kiadási költségvetésének módosítása, a 6 százalékos személyi jövedelemadó-, valamit az áfa-visszaosztásokból történő támogatás az Udvarhely térség települései számára, valamint a folyó hitelvonalból újabb lehívás is a megye számára.

Elfogadták a költségvetés-módosítást, amire szükség volt ahhoz, hogy a megye folyamatban lévő beruházásait ne kelljen leállítani.

A megye településeinek fejlesztéséről is sok döntés született a Farkaslakán tartott tanácsülésen. A székelyderzsi kultúrotthon felújítása és a község temploma körüli zöldövezet és parkoló kialakítását is megszavazták.

A megyei utak fejlesztése továbbra is folytatódik, a 134C jelzésű megyei út kiépítése Farkaslakán, a Korondon található 133-as út melletti járda építése és a homoródalmási 132A jelzésű megyei úthoz tartozó járda javítási munkálatait is megszavazták.

A bögözi és a homoródszentmártoni polgármesteri hivatalt is korszerűsítik, továbbá a szentegyházi Gábor Áron Szakközépiskola felújítására, valamint a homoródalmási Dávid Ferenc Általános Iskolát, a biztonság megőrzésének érdekében térfigyelő kamerákkal és informatikai berendezésekkel látják el.

A településeknek kiosztott összegekkel kapcsolatban a megyeelnök biztosította a megye északi részének tanácsosait, hogy szeptember folyamán az északi térség települései is részesülnek ebből a leosztásból.

– Nem állítjuk le a beruházásokat, ha most leállítanánk a munkálatokat, akkor a törvények szerint három évig nem lehetne újrakezdeni, és ennek az lenne a következménye, hogy jóval magasabb áron, a jelenlegi hitel kamatjának a többszörösén lehetne csak újraindítani. Hargita megyében mindenkinek joga van ahhoz, hogy jó körülmények között éljen és probléma nélkül tudjon közlekedni.

Hiszem, hogy vidéken, ahol a turizmus vonzerőt jelenthet, figyelembe tudjuk venni az olyan szempontokat, mint a népesség elöregedésének megállítása, a környezetre gyakorolt hatás, hiszek a fejlesztésre szoruló falvainkban   is azonos feltételeket kell biztosítsunk, akárcsak a városokban. A fejlődés záloga, ha biztosítani tudjuk a munkálatok folytatását– fogalmazott Borboly Csaba, Hargita Megye Tanácsának elnöke.

Loading

Válaszolj

E-mail címed nem kerül nyilvánosságra.