fbpx

Fiatalokkal a Weekend Lake Festival-on

Az idén első alkalommal megszervezett Weekend Lake Festival egy újabb színfolt, az elsősorban fiatalokat célzó események palettáján. A csíkszenttamási Szent Anna-Feredőnél kialakított helyszínen tematikus beszélgetésekkel, előadásokkal, koncertekkel és számos egyéb kikapcsolódási lehetőséggel várták az érdeklődőket. A fesztivált hagyományteremtő szándékkal hívták létre, amelyet Hargita Megye Tanácsa a Hargita Megyei Kulturális Központon keresztül támogatott.

A rendezvény első napján egy beszélgetés keretében jó volt újra lelkes fiatalokkal találkozni. Elsőként a saját életutam néhány meghatározó mozzanatáról meséltem nekik, arról, hogy már fiatalként diáktanácsok, ifjúsági szervezetek aktív tagja, majd vezetője voltam. Szerettem és szeretek tenni a közösségünkért, az ifjúságért, amit a mai napig kiemelkedően fontosnak tartok a munkámban. Sok tapasztalattal és élménnyel gazdagított ez az időszak, a kapcsolatépítés és a barátságkötés mellett sokat tanultam elsősorban önmagamról és arról, hogy hogyan kezeljem az esetleges kudarcokat és nehézségeket.

A beszélgetésen ismertettem az érdeklődőkkel Hargita Megye Tanácsának Intership fizetett gyakornoki programját és Önkéntes gyakornoki programját, amelyek által a pályakezdők elhelyezkedését igyekszünk segíteni. A résztvevőknek lehetőségük van arra, hogy a tanultakat gyakorlatba ültessék, tudásukkal és lendületükkel pedig az intézmény munkáját segítsék. Hargita Megye Fejlesztési Ügynöksége több, az ifjúságot érintő kezdeményezésére hívtam fel a hallgatóság figyelmét, mint például a Start-Up Nation Program, Hargita Hazavár Program vagy pályaorientációs tréningek és pályázatíró képzések, karrier-tanácsadás, amelyekre a jövőben is szívesen várják az érdeklődőket.

Az Ifjúság Európai Évében (2022) a megyei tanács az Ifjúsági stratégia kidolgozását tűzte ki célul. Továbbá a Hargita fiatalok 101 pont 8 kategóriáján belül – Aktív polgári részvétel; Aktív szabadidő és egészséges életmód, környezetvédelem; Kultúra és művészet; Oktatási és képzési programok; Esélyegyenlőség; Munkavállalás és vállalkozás; Fiatal családok; Ifjúsági témák menedzsmentje – igyekszünk olyan programokat megvalósítani vagy finanszírozni, amelyek színesebbé, kellemesebbé és hasznosabbá teszik a fiatalok mindennapjait a megyében. A 101 kiemelt programpont közé tartozik a román nyelvoktatás, az érettségi felkészítők, a mélyszegénységben élő fiatalok támogatása, a fiatal vállalkozók ösztönzése, az inkubátorházak létesítése vagy a digitalizáció bevezetése az oktatásba.

Véleményem szerint, a célcsoport akkor érezheti sajátjának a megvalósításokat, ha viszontlát benne saját gondolatokat, elképzeléseket. Annak érdekében, hogy a döntéshozatalban is megmutatkozzék az ifjúság akarata, a projekt részeként létrehozzuk Hargita Megye Ifjúsági Tanácsát. A fesztiválozóknak felhívtam a figyelmét a korábban már működő, a következő hetekben pedig újraalakuló ifjúsági tanácsunkra, amelynek feladata lesz konkrét javaslatokkal szolgálni a fiatalokat érintő legfontosabb témaköröket.

Meg szeretném köszönni a meghívást a szervezőknek, és köszönöm az interaktív részvételt a fiataloknak, akiket a Hargita fiatalok 101 és a megyei fejlesztési ügynökség által működtetett CAPfuture elnevezésű projektek jóvoltából egy-egy kis ajándékcsomaggal ajándékoztam meg.

Loading

Válaszolj

E-mail címed nem kerül nyilvánosságra.