fbpx

Borboly Csaba: A Németországba és Bécsbe elvándorolt székelyeknek üzenünk!

Lehet, hogy nem egy helyen élünk, vagy nem ugyanazt a nyelvet beszéljük, de a történetünk ugyanaz, az összetartozásunkat bizonyítja A székelység története könyv is, ami már négy nyelven elérhető. 

A székelység története német nyelvű kötetet Stuttgartban,  a Liszt Intézet – Magyar Kulturális Központban mutatják be március 17-én és Bécsben március 18-án az Ausztriai Magyar Pedagógusok Egyesületének Házában. A kötetbemutatók Hargita Megye Tanácsa, a Hargita Megyei Hagyományőrzési Forrásközpont, a stuttgarti a Liszt Intézet, az AMAPED és a Collegium Hungaricum Bécs közös szervezése által valósultak meg.

Borboly Csaba, Hargita Megye Tanácsának elnöke szerint a székelységnek nemcsak történelme, de jelene és jövője is van. „Lehet, hogy nem egy helyen élünk, vagy nem ugyanazt a nyelvet beszéljük, de a történetünk ugyanaz, az összetartozásunkat bizonyítja A székelység története könyv is, ami már négy nyelven elérhető. Kiemelten köszönetet szeretnék mondani Ferencz Salamon Alpárnak, hiszen valamikor fiatal politikus korunkban erről együtt álmodtunk. De kiemelten meg szeretném köszönni Hermann Gusztáv Mihálynak és Orbán Zsoltnak, hogy együtt vitték a projektet. Bíró Barna Botond alelnök és a Hargita Megyei Hagyományőrzési Forrásközpont mind a négy nyelven való megjelentetés nehézségeit vállalták. A négy nyelvű kötetek által lehetőséget teremtünk arra, hogy mások is megismerjék a székelység történetét a magyar történészek szemszögéből. Büszkék lehetünk erre a munkára. A múlt összeköt bennünket, találjunk hidat ebben a könyvben és erősítsük azt ” – tette hozzá Borboly Csaba.

A kötetnek 11 szerzője van, akik a székelység lényeges történelmi korszakainak szakértői, a legkorábbi időktől számítva, egészen napjainkig: Ferencz S. Alpár, Forró Albert, Hermann Gusztáv Mihály, Kádár Gyula, Mihály János, Novák Csaba Zoltán, Novák Károly-István, Orbán Zsolt, Sepsiszéki Nagy Balázs, Sófalvi András és Sztáncsuj Sándor József.

Gyöngyössy János illusztrációinak egy része a terepkutatások nyomán készült el, másokat a krónikák vagy különböző kiadványok ábrái ihlettek.

A könyvet a Hargita Megyei Hagyományőrzési Forrásközpont szerkesztette, Hargita Megye Tanácsának megbízásából és támogatásával.

https://www.facebook.com/events/1680901092738224/?ref=newsfeed

Csíkszereda, 2024. március 16.

Loading

Válaszolj

E-mail címed nem kerül nyilvánosságra.