fbpx

Borboly Csaba a régi építőanyagok újrahasznosítását szorgalmazza uniós szinten

A fenntartható épületek témájában szólalt fel Borboly Csaba, Hargita Megye Tanácsának elnöke a Régiók Bizottsága (RB) raportőreként a Környezetvédelem, éghajlatváltozás és energiaügy (ENVE) szakbizottság ülésén, amelyet október 16–17-én tartanak Bolognában. A megyeelnök, aki a fent említett kérdéskörben készít jelentést, azt szorgalmazta, hogy világos, egyértelmű szabályozás legyen európai uniós szinten ezen a területen. Kiemelt prioritás kell hogy legyen a tudástranszfer, továbbá nagy hangsúlyt kell fektetni a képzésre, a kutatásra és a fejlesztésre a fenntartható épületek vonatkozásában is. Figyelembe kell venni a területhasználatban beállt változásokat, bátorítani kell a hagyományos építkezési technikák alkalmazását, illetve anyagok felhasználását, valamint a régi építőanyagok újrahasznosítását, mert ezek a módszerek még rengeteg lehetőséget rejtenek magukban, ugyanakkor környezetkímélők, hatékonyak – sorolta Borboly Csaba, aki szerint biztató, hogy az Európai Unió lobbistáinak és szakértőinek véleménye alapján is figyelmet kell fordítani a térségek hagyományos építészetére, valamint a helyi építőanyagok felhasználására, ami jó hír Hargita Megye Tanácsa faluképvédelmi és Modern Székely Ház programja szempontjából.

– A helyi építőanyagok használata kisebb költségekkel jár, mivel nem kell nagy távolságokból szállítani, ezért örvendetes látni azt a folyamatot, hogy az Unió egyre inkább ezek használatát szorgalmazza – nyilatkozta a megyeelnök. Hozzátette: ez a folyamat helyi munkahelyeket jelent, és előnybe hozhatja a kis helyi vállalkozásokat a multinacionális cégekkel szemben.

Az Erőforrás-hatékony lehetőségek az építőiparban című munkadokumentumon alapuló jelentést a megyeelnök 2015 elején mutatja be a plenáris ülésen, a szakbizottság kedvező véleményezése után. A dokumentum összeállítása a helyi és térségi, illetve EU-s szakértőkkel való konzultáció eredménye (a korábbi konzultációkról és a témáról bővebb információ található a következő linken: http://www.borbolycsaba.ro/hirek/fenntarthato-epuletek/). Hargita Megye Tanácsának elnökét a fenntartható épületek témakörében az ENVE szakbizottság június 19-i, brüsszeli ülésén választották raportőrnek. Borboly Csaba 2012 óta tagja az RB-nek, és a környezetvédelmi testület mellett tagja Oktatás, ifjúság és kutatás (EDUC) szakbizottságnak is. Jelentése elkészítésében Borboly Csabát Csák László szakértő segíti.

A fenntartható épületekre vonatkozó európai bizottsági kezdeményezés általános célkitűzése, hogy csökkentse az épületek környezetre gyakorolt hatását az erőforrás-hatékonyság javításával, így növelve az építkezési vállalkozások közötti versenyképességet. Ennek érdekében javítani kell az erőforrás-felhasználással kapcsolatos általános tudást, az épületekkel kapcsolatos környezeti hatásokra fel kell hívni a lakosság figyelmét, továbbá tudatosító kampányokat kell szervezni és növelni a keresletet a környezetbarát épületekre a magánszférában, a tervezők körében és  közintézményekben.

Borboly Csaba Régiók Bizottságában kifejtett tevékenységéről bővebb információ található a http://www.borbolycsaba.ro/tevekenyseg/regiok-bizottsaga/ honlapon.

Csíkszereda, 2014. október 16.

Loading

Válaszolj

E-mail címed nem kerül nyilvánosságra.