fbpx

Borboly Csaba, a RMDSZ Csíki Területi Szervezete elnökének nyilatkozata

Egy népszavazás eredménye mindig új feladat elé állítja a politikumot. Mert a népszavazás – vagy ahogy az elmúlt napokban is sokat emlegettük, a referendum – a demokrácia legfőbb eszköze kell legyen.

A most lezajlott referendumnak, amint az azt megelőző időszakban lezajlott érvütköztetések tanúsítják, kellett volna súlya és tétje legyen. Sajnos a Dâmbovița partján zajló csatározások egy kicsit eljátszották ennek fontosságát és tétjét. A mai részvételi eredmény annak bizonyítéka, hogy a jelenlegi román politikai elit eljátszotta bizalmát, már nem képes valamiért mozgósítani, csak valami ellen. Az látom, hogy a román politikai pártok a legnagyobb románia ellenzéki párt lejáratására használták fel a demokrácia ezen eszközét.

Ugyanakkor a referendumot megelőző vita egy fontos feladatra is felhívta a figyelmet. Én hiszek az RMDSZ pluralizmusában, hiszek az erdélyi magyar közösség pluralizmusában, és az egyik feladatunknak tekintem ennek megerősítését. A referendum előtti időszakban sajnos sok esetben azt tapasztaltam, hogy véleményünkért, kiállásunkért bírálat ér. Elfogadom, hogy vannak, akik másképp gondolják saját világukat, más társadalmi elvek szerint szervezik életüket –elfogadom másságukat, tisztelettel vagyok véleményükre, és elvárom, hogy ők is elfogadják, hogy mi nem akarunk mások lenni.

Úgy gondoljom, hogy bár a referendum várható eredménye érvénytelen lesz, újabb felhatalmazást kaptunk arra az RMDSZ-ben, hogy elkezdett családtámogatási politikánkat folytassuk, és harcoljunk a székelyföldi családi értékek védelmében, érdekeinek érvényesüléséért. Mi hiszünk az egy férfi és egy nő között köttetett házasságban, hiszünk a hagyományos keresztény család modelljében.

 

Azt is tudjuk, hogy nem mindenkinek adatik meg az ideális családi környezet, viszont törekednünk kell arra, hogy a gyermekeiket bármilyen okból is egyedül nevelő szülők se érezzék magukat kirekesztve. Mert talán a legfontosabb feladatunk, hogy a szeretet és becsület értékrendjét megismertessük és megtanítsuk gyerekeinknek, hogy majd ők is alázattal és kitartással tanítsák a későbbi nemzedékeket. És az ehhez szükséges társadalmi és gazdasági feltételek megteremtése az egyik fontos feladata lesz az RMDSZ-nek.

Nem utolsósorban köszönetem fejezem ki minden csíki lakosnak, aki az elmúlt két napban fontosnak tartotta, hogy gyakorolja a rendszerváltás után megszerzett állampolgári jogát.

 

Csíkszereda, 2018. október 7.

Loading

Válaszolj

E-mail címed nem kerül nyilvánosságra.