fbpx

Borboly Csaba: a tanulás gyakorlati vonatkozásaira kell koncentrálni

Szociális és digitalizálási témakörben Borboly Csaba több módosító javaslatát elfogadta a Régiók Bizottságának (RéB) Szociálpolitika, oktatás, foglalkoztatás, kutatás és kultúra (SEDEC) szakbizottsága június 22-i, szerdai ülésén, Brüsszelben. Hargita Megye Tanácsának elnökének A szociális jogok európai pillére című véleménytervezethez benyújtott javaslata szerint különös figyelmet kell fordítani a szegénység határán lévő európai régiókra, amelyekben rendkívül alacsonyak a bérek, nagy a munkanélküliek aránya, és a minimális mértékű, szociális nyugdíj a jellemző, továbbá amelyekben mindez nem tud tisztességes életszínvonalat és megfelelő szociális védelmet biztosítani. A módosítás szerint a RéB megállapítja, hogy az egészségügy terén aggodalomra ad okot a társadalombiztosítási helyzet: a szükséges gyógyszerek költségét csak részben térítik meg, különösen a krónikus betegségben szenvedők esetében, ami általánosságban meggyengíti az egészségügyi rendszert. Gyorsítani kell tehát olyan politikai és gazdasági intézkedések elfogadását és végrehajtását, amelyek középpontjában a polgárok számára jó egészséget lehetővé tevő, magas életszínvonal áll, olvasható a dokumentumban.

A megyeelnök egy másik javaslatában kitért a fiatalok szociális helyzetére, ennek alapján a RéB véleménytervezetébe bekerült az a megállapítás, hogy a fiatal európaiak sokrétű problémával néznek szembe – az oktatási rendszer képtelen a diákok munkaerőpiaci követelményeknek megfelelő felkészítésére, nehézségeik vannak az álláskeresés terén, gondot jelent továbbá a szociális elszigeteltség és az ígéretes kilátások hiánya –, és e nehézségek destabilizálják a fiatalokat meg a nemzeti és európai közösségek egészét. A szociális jogok európai pillére fejlesztésének keretében elsősorban az biztosítandó, hogy a fiatalok jogai megfelelően érvényesüljenek, és hogy ők valamennyi szociális mechanizmushoz hozzáférjenek – áll a dokumentumban.

Az európai ipar digitalizálása című véleménytervezethez benyújtott módosító javaslat szerint le kell fektetni egy olyan oktatási és képzési rendszernek az alapjait, amely az elméleti aspektusokkal szemben nagyobb hangsúlyt helyez a tanulók/diákok gyakorlati készségeire, mivel a jövő munkahelyei az alapkészségek, humán készségek és technikai készségek, különösen a digitális és üzleti vállalkozásokra jellemző készségek megfelelő kombinációját fogják megkövetelni, amit az oktatási és képzési rendszerek jelenleg még nem kezelnek teljeskörűen. Borboly Csaba indoklásában rámutat: a fiatalok informatikai készségeinek kialakítása során a felesleges elméleti oktatást elkerülve a tanulás gyakorlati vonatkozásaira kell koncentrálni, amelyek felkészítik a fiatalokat a munkahelyi digitális tevékenységekre. A megyeelnök ez alkalommal is szorgalmazza egy alapcsomag kidolgozását, amelyet mindegyik tagállamnak garantálnia kellene a fiatal diákok számára azzal, hogy hozzáférést biztosítanak a szélessávú internethez az oktatási rendszerben, és így minimális garanciát nyújtanak a fiataloknak az informatikai szakképesítés és készségek megszerzése terén.

A javaslatok elfogadása kapcsán nyilatkozva Borboly Csaba megköszönte Hargita Megye Tanácsa elemzőcsoportjának a munkát, amelynek köszönhetően újabb hazai szempontokat sikerült bevinni uniós dokumentumokba. Úgy véli, a diákoknak már az iskolában meg kell szerezniük az informatikai készségeket, amelyeket később tovább finomíthatnak és a technológiai fejlődéssel összhangban alakíthatnak.

Borboly Csaba 2012 októberétől állandó tagja a Régiók Bizottságának. Tevékenységéről bővebb információ található a http://www.borbolycsaba.ro/tevekenyseg/regiok-bizottsaga/ honlapon.

Csíkszereda, 2016. június 22.

Loading

Válaszolj

E-mail címed nem kerül nyilvánosságra.