fbpx

Borboly Csaba: célunk a hathatós brüsszeli érdekképviselet és az európai uniós források biztosítása a helyi közösségnek

Hargita Megye Tanácsa virtuális képviseleti irodájának 12 éves értékelője

A brüsszeli virtuális képviseleti iroda 12 éves tevékenységéről, illetve a Régiók Európai Bizottságában kifejtett tevékenységről számolt be Hargita Megye Tanácsának Nemzetközi kapcsolatokért felelős részlege, illetve Borboly Csaba, jelentéstevő, valamint Csák László, szakértő, február 6-án a Megyeháza galériájában.

A globalizációt, a technológiát és az általa kínált lehetőségeket be kell építeni a helyi közigazgatási intézmények tevékenységébe, hogy a helyi közösségek azonos ütemben fejlődhessenek, és senki ne maradjon le. A cél eléréséhez szükséges a helyi érdekek regionális, országos és európai szintű képviselete.

Hargita Megye Tanácsa egyik kiemelt prioritása a nemzetközi képviseleti feladatai, melynek két fontos szegmense van: egyik a virtuális képviseleti iroda a másik a Régiók Európai Bizottságában végzett tevékenység.

Az elmúlt 12 évben 8 fő témával foglalkoztak és hívták fel az Európai Unió figyelmét: medve, ifjúsági programok, oktatás, mezőgazdaság, kevésbé fejlett régiók helyzete, projektek, turizmus, helyi értékek. A virtuális képviselet 32 eseményt szervezett, mintegy 80 000 résztvevővel, 15 féle hagyományos termék népszerűsítését is sikerült véghez vinni.

 

– A virtuális iroda célja, hogy rendezvények szervezésével, vagy akár támogatott projektekkel képviselje és bemutassa Brüsszelben a helyi, turisztikai sajátosságokat, a kultúrát és a különféle kihívásokat – értékelte Lukács Éva, a Nemzetközi Kapcsolatok Osztályának koordinátora.

– A fiataloknak szentelt tevékenységekkel kapcsolatosan Béres Tünde, a Nemzetközi Kapcsolatok Osztályának tanácsadója értékelt: jó döntés volt a tervezési irány, hogy

 

hallgassák meg a fiatalok hangját. Eredményként említette a fiataloknak szánt tér kialakítását, a Tehetségmágnes programon belül, ugyanakkor egy olyan alkalmazás kidolgozását, amelyen keresztül a fiatalok megismerhetik a helyi lehetőségeket, kilátásokat.

 

Borboly Csaba, jelentéstevő elmondta, hogy az intézmény nemzetközi tevékenysége kiemelkedő és ma, az egyik legmeghatározóbb partner az Európai Unió szintjén Hargita Megye Tanácsa.

– A legkiemelkedőbb eredmény az, hogy az Európa jövőjéről szóló dokumentumban szerepel az általunk megfogalmazott javaslat a képességek fejlesztésére vonatkozóan, hogy a fiatalok kapjanak egy alapcsomagot, ami az idegen nyelvek tanulását, a konnektivitást jelenti. Igyekszünk ezt a tevékenységet folytatni, mert ha nem is látszik, de eljutottunk oda, hogy a megye minden európai intézmény szintjén ismert, mint ötletekkel, jövőbeli projektekkel rendelkező terület. Ezzel a tevékenységgel, a Brüsszel által finanszírozott partnerségeken keresztül forrásokat sikerült biztosítanunk, és elértük azt, hogy keresettek vagyunk partnerségekben és európai szintű rendezvények szervezésében – hangsúlyozta Borboly Csaba.

 

–Véleményezés nélkül semmit sem lehet elfogadni, és ami fontos, hogy egy jogalkotási folyamatban, a következő támogatási időszak előkészítésekor minden alkalommal kikérik a Régiók Bizottságának véleményét. Ezt kötelező figyelembe venni, és ennek az a jelentősége, hogy a helyi önkormányzatok véleménye egyértelműen megjelenjen a jogalkotási eljárásban, ezért is olyan fontos a brüsszeli munkánk – jegyezte meg a szakértő.

 

Loading

Válaszolj

E-mail címed nem kerül nyilvánosságra.