fbpx

Borboly Csaba: Egyenlő eséllyel kell induljanak a román és magyar diákok az érettségin

Panaszt nyújtanak be az Országos Diszkriminációellenes Tanácshoz a román nyelv nem megfelelő módon történő oktatása miatt – mondta Borboly Csaba, Hargita Megye Tanácsának elnöke a július 20-i tanácsülésen.

– Az 1/2011-es tanügyi törvény 46-os cikkelyének 1-es, 2-es és 4-es bekezdése kimondja, a nem román anyanyelvű kisebbségekhez tartozó diákok számára minden tantárgy anyagát saját anyanyelvükön kell oktatni, illetve román nyelv és irodalomból a teljes középiskolai oktatás során speciális program szerinti tananyagot kell leadni, valamint a vizsgatételeket is e szerint a program szerint kell összeállítani. Mindezt az RMDSZ parlamenti képviselete harcolta ki. Mivel a tanügyminisztérium szinte alig tett annak érdekében, hogy a tömbmagyarságban élő  magyar diákok törvénybe foglalt jogai érvényesüljenek, panaszt nyújtunk be az Országos Diszkriminációellenes Tanácshoz, hogy vizsgálják ki az ügyet, hisz elfogadhatatlan az a tény, hogy a magyar diákok a jelenlegi állás szerint csak 2025-ben élhetnek a 2011-ben kapott jogaikkal – fejtette ki a megyeelnök.

– A román anyanyelvű diákokhoz viszonyítva négyszer annyi magyar tanuló vizsgázott sikertelenül román nyelv és irodalomból az idei érettségin. Meggyőződésem, hogy ez nem annak az oka, hogy a magyar diákok nem tanulnak, vagy butábbak román társaiknál, ezért mindenképp foglalkozni kell a témakörrel, és arra kérem tanácsos kollégáimat, aki egyetért velem, írja alá a beküldendő panaszt – hangsúlyozta Borboly Csaba.

tanacsules2(2)

A döntéshozó testület jóváhagyta a csíkszeredai Megyei Sürgősségi Kórház személyzetének több, mint félszáz egészségügyi dolgozóval való kibővítését.

– A kórház alkalmazottai mind hisznek abban, hogy jó ütemben haladunk a kettes besorolás fele. Bár még vannak pótolnivalók, számos kritériumot teljesítettünk ennek érdekében, beleértve a kutatási ügyosztályt is, illetve dolgozunk az innovatív menedzseri kabinet mihamarabbi létrehozásán, mely nagymértékben elő fogja segíteni a kórház fejlődését – részletezte Dr. Konrád Judit menedzser.

Két megyei út beavatkozási munkálatainak jóváhagyási dokumentációját (DALI) is elfogadta a testület: a 136A jelzésű megyei út, Etéd és Atyha közötti szakaszának felújítására (https://goo.gl/qtG5Yz), valamint a 135-ös út mentén a partvédelem és három áteresz felújítására Kobátfalva és Firtosmartonos között (https://goo.gl/jtkjgk).

Újabb nyolc termelőnek adott át a Székely termék védjegy tanúsítványt Becze István és Kolumbán Dávid, a Vidékfejlesztési Bizottság vezetői. Márton István, Hargita Megye Tanácsának Vidékfejlesztési Egyesületének igazgatója elmondta, egy magasabb minőséget tanúsító védjegy létrehozását szorgalmaznák a Székely termék márkanéven belül.

tanacsules1(1)

A tanácsülés keretében bemutatásra került Dr. Balázs Lajos legújabb, Nyergestető. A lelkiismeret ágkeresztes-kopjafás temetője című kiadványa is, melyet maga a szerző ismertetett röviden.

Csíkszereda, 2018. július 20.

Loading

Válaszolj

E-mail címed nem kerül nyilvánosságra.