fbpx

Borboly Csaba: elfogadhatatlan, hogy évről évre egyre rosszabbak a román érettségi eredményei

– Kérni fogjuk, hogy az oktatási miniszter vizsgálja ki a Hargita megyei helyzetet, mert nincs rendben, hogy évről-évre megismétlődnek a katasztrofális eredmények román nyelv és irodalomból az érettségin. Nem igaz, hogy a Hargita megyei gyerekek butábbak, mint más megyében élő társaik, nem igaz, hogy nem akarnak megtanulni románul, felméréseink bizonyítják, hogy meg akarják tanulni a nyelvet, de a jelenlegi rendszerben ez csak nagyon keveseknek sikerül – nyilatkozta Borboly Csaba, Hargita Megye Tanácsának elnöke annak a sajtótájékoztatónak a végén, amelyet hétfőn, július 9-én Görbe Péter megyei főtanfelügyelővel közösen tartott a megyeházán.

Ma a déli órákban tették közzé az idei érettségi végleges eredményeit, Hargita megyében 89-cel nőtt az átmenő diákok száma, így a 2236 vizsgára jelentkező közül 1187 diák zárta sikeresen az érettségit, 1049 diákot vágtak el. A Hargita Megyei Tanfelügyelőség viszont csak az érettségi vizsgára jelentkező 2045 diákkal számolt. Nem szabad megfeledkeznünk arról a 191 diákról sem, aki nem jelent meg. A legrosszabb eredményeket román nyelv és irodalomból érték el a vizsgázók, ennek kapcsán tartott sajtótájékoztatót Borboly Csaba, Hargita Megye Tanácsának elnöke és Görbe Péter, Hargita megyei főtanfelügyelő a megyeházán.

A megyeitanács-elnök az előzetes számításokra hivatkozva kijelentette: a minisztérium kell döntsön a román nyelv oktatásával kapcsolatos program és betartatása ügyében, ugyanakkor döntést kell hozzon a román szakos tanárok „turizmusának” megszűntetése érdekében. A déli megyékből jönnek, bevizsgáznak és elfoglalnak egy tanári állást, majd másnap hazamennek, és itt helyettes tanár kell tanítsa a román nyelvet.

– Az sincs rendben, hogy sok elméleti osztályt indítanak Hargita megyében, ami helyi és megyei döntés, ezt nem a minisztérium dönti el, ezt itt kellene felelősebben eldönteni és ne az legyen, hogy azt a gyereket, aki 1-est ír a nyolcadikos szintfelmérőn, azt beerőltessük egy elméleti osztályba, csak azért, mert ott maradt hely. Ha az elméleti osztályokban helyek maradnak, azt jelenti, hogy nincs szükség annyi elméleti osztályra. Lehet, hogy egy ilyen gyerek egy szakmában, akár duális képzés mentén is eredményesebb lenne, és lenne esélye itthon maradni egy jól fizető szakmában. A Hargita megyei gyerekek mintegy negyede, aki elkezdte a tanévet és sikerült az érettségije, a többiek elszenvedték életük első és legnagyobb kudarcát. Mi ennek az országnak nem vagyunk másodrangú állampolgárai, mi egyenrangú állampolgárai vagyunk, és ehhez feltételeket kell teremteni, döntéseket kell hozni, nem várjunk meg egy újabb egy évet – fejtette ki véleményét Borboly Csaba.

A megyeelnök arról is beszámolt, hogy külön munkacsoport foglalkozik a szakoktatással, ugyanakkor a megyei tanács alintézményeként működő Hargita Megyei Fejlesztési Ügynökség is felmérést készített a végzős diákok körében.

A munkacsoport célja, hogy még idén elkészüljön egy stratégia a szakoktatás népszerűsítésére, terjesztésére.  Első körben egy felmérést végeznek a 7-8.-os diákok körében, arról, hogy milyen pályát választanának szívesen. Továbbá több gyakorlati ismertető és népszerűsítő programot kell bevezetni a szélesebb körű informálás érdekében. A munkacsoport feladata tehát az igények felmérése után az, hogy elérhetővé tegye a szükséges információkat a diákok részére. Fontos tény az is, hogy bár van pályaorientációs program, nem sok eredménye van, ez nem csak Hargita megye számára kihívás, hanem országos probléma – véli Borboly Csaba.

Görbe Péter főtanfelügyelő úgy látja, idén az okozott fő gondot, hogy 2017-ig a vizsgatételek főként a memorizált anyagmennyiséget mérték, és a 7-es jegy elérhető volt a román nyelv különösebb értése nélkül is. Idén azonban a hangsúly áttolódott a szövegértésre és argumentációra, a memorizált anyaggal csak a 4-es osztályzat volt elérhető.

– Miután 11 osztályon át a memóriára koncentráltak, egy év alatt nem teljesen sikerült az új készségre ráerősíteni – fogalmazott a főtanfelügyelő, ígérve, hogy átfogóan kielemzik az idei érettségi eredményeket, külön megvizsgálva azt is, hogy a magyar tannyelvű oktatásban részesülő tanulók milyen arányban vették sikeresen a román érettségit.

Hargita Megye Tanácsa szakoktatással kapcsolatos tevékenysége itt követhető:

http://www.hargitamegye.ro/hirek/szakoktatas.html

Csíkszereda, 2018. július 9.

Loading

Válaszolj

E-mail címed nem kerül nyilvánosságra.