fbpx

Bővül az önkormányzatok térségi cselekvési autonómiája

– Kézzelfoghatóan egy jobb, pontosabb jogi keretet jelent a parlament által július 9-én elfogadott közigazgatási törvénykönyv. Ez jelentős előrelépést jelent a hazai közigazgatásnak, a székelyföldi önkormányzatoknak. És kiemelten fontos, hogy egy olyan törvénykönyvről beszélünk, amely számos kisebbségi kérdésben hoz számunkra megfelelő jogi garanciát, ami mind az RMDSZ munkájának eredménye. Mindez egy lépés a területi autonómia felé, amelynek alapja a Románia által ugyan papíron szavatolt, ám a valóságban nem alkalmazott helyi autonómia. Kemény munkával átvihetők a módosítások. Elismerésemet fejezem ki az iránt, ahogyan Kelemen Hunor szövetségi elnök bölcs tárgyalással el tudta érni, hogy a többség elfogadja a javaslatokat, továbbá elismerés jár a parlamenti frakció erőfeszítéséért, Cseke Attila és Korodi Attila frakcióvezető fáradhatatlan munkájáért, akik derekasan kivették részüket, és jó volt velük a párbeszéd. Nem utolsósorban elismerésem az Országos Önkormányzati Tanács tagjainak, a Porcsalmi Bálint által vezetett ügyvezető elnökségnek, minden helyi választottnak, aki segítette munkánkat. Külön ki szeretném emelni a Csík-térségbeli kollégáim munkáját, valamint a megyei tanácsnál dolgozó kollégáimét, akik jelentős mennyiségű és minőségű módosító indítvánnyal (http://hargitamegye.ro/testulet/jogszabaly-modosito-javaslatok/kozponti-intezmenyekhez-kuldott-javaslatok.html) járultak hozzá egy jó törvénykönyv kidolgozásához – nyilatkozta Borboly Csaba az elfogadott törvénykönyv kapcsán.

Hargita Megye Tanácsa elnöke elmondta, hogy az általa vezetett hivatalban kidolgozott javaslatok alapján ezentúl közintézménynek minősülnek az önkormányzati fejlesztési társulások (asociația de dezvoltare intercomunitară), ami a közös fejlesztések hatékonyabb és akadálymentesebb felhasználását eredményezheti, és tulajdonképpen az önkormányzatok több olyan döntést hozhatnak meg együtt, ami gyakorlatilag egy bővülő térségi cselekvési hatáskört, autonómiát jelent.

– Innentől a mi feladatunk, hogy törvénykönyv biztosította keretet megfelelő tartalommal töltsük meg – jelentette ki az elöljáró.

A nyelvi jogok alkalmazására vonatkozó módosítások révén biztosított jogokat a megyeelnök szerint ott is be lehet majd tartatni, ahol a magyarság aránya nem éri el a 20%-ot, de megvan a megfelelő politikai akarat és tolerancia.

– Hosszú évek óta folyik a vita a decentralizáció körül, de sajnos a román politikai pártok csak akkor támogatták, ha épp ellenzékben voltak, amikor viszont kormányra kerültek, levették a prioritási listáról. Az RMDSZ pragmatizmusának köszönhetően sikerült jelen törvénykönyvvel elindítani azt a folyamatot, amely révén létrejöhet egy valós decentralizáció. Célunk továbbra is az, hogy minél több döntést helyben, a helyi közösség hozzon meg, és az állam egyre kevesebbet avatkozzon bele az állampolgárok életébe. Az elfogadott közigazgatási törvénykönyv az első lépés, a munkát folytatjuk – értékelte Borboly Csaba.

Csíkszereda, 2018. július 11.

Loading

Válaszolj

E-mail címed nem kerül nyilvánosságra.