fbpx

Borboly Csaba: hiszünk a partnerségben, de senkit nem kötelezünk erre

Sikertörténet az udvarhelyi HBC, további inkubátorházakat terveznek a megyében

Szombaton, december 10-én tartott mentortábort a vállalkozóknak a székelyudvarhelyi Harghita Business Center Zeteváralján, az esemény kapcsán Borboly Csaba, Hargita Megye Tanácsának elnök elmondta, számos területen szívesen várják és fogadják a ház lakóit.

A székelyudvarhelyi inkubátorház Hargita Megye Tanácsának tulajdona, amikor elkezdték építeni, Székelyudvarhely önkormányzata ellenezte, elevenítette fel Borboly Csaba.

„A városnak ezt a részét, a térséget egészen Segesvárig, megmentettük a sok vegyszertől, gyakorlatilag egy emberi katasztrófától, és egy inkubátorházat is építettünk”, mondta a megyeelnök. Mint kifejtette: a létesítményt működtető társulásba vonták be Székelyudvarhely és Oroszhegy önkormányzatát, eleget téve ezen önkormányzatok társulási szándékának, nem a megyei tanács kérte ezt.

„Nem illik arról pletykálni, aki beenged a házba!” – fogalmaz Hargita Megye Tanácsának elnöke arra reagálva, hogy Gálfi Árpád, Székelyudvarhely polgármestere nem érzi jól magát ebben a társulásban. Bármikor ki szabad lépni, nyomatékosítja a megyeelnök.

A Harghita Business Center egyébként egy sikertörténet, hasonló létesítményeket terveznek a megye más részein is. További két vállalkozói inkubátorházra nyert pályázatot Hargita Megye Tanácsa, ezek építése hamarosan elkezdődik. Csíkszereda önkormányzatával és a Sapientia EMTE-vel partnerségben kutató inkubátorházat építenek, de agrár inkubátorházat is terveznek. Keresik a partnerséget Udvarhely térségében ipari parkra, mint Borboly Csaba elmondta, sajnos Székelyudvarhely nem partnerük ezen a téren. Hozzátette: fontosnak tartják a székelyudvarhelyi közlekedési káoszt megoldani, minden oldalról terelőutak építését tervezik.

A legfontosabb a partnerség, hangsúlyozza a megyeelnök, a megyei tanács egyik fő célja a digitalizálás és a bürokrácia csökkentése, ehhez várják a partnereket, az inkubátorház lakóinak javaslatait. Tovább gondolnák a Ski Harghitát, a Hargita Megye Fejlesztési Ügynökségével való partnerség a Székely termék mozgalmat fejleszti, a gazdákat és a fiatalokat segíti.

A közel jövőben szeretnének a vállalkozóknak képzést tartani, hisz látható, hogy nagy mértékben lesznek EU-s források a jövőben a köz- és a magánszférában egyaránt, fejti ki a megyeelnök.

Továbbá azt javasolja Borboly Csaba a cégeknek, hogy hozzanak létre SEAP-fiókot, mert Romániában a közbeszerzések többsége online, és ezen az elektronikus rendszeren keresztül történik. A megyei tanács központosított közbeszerzési egységén keresztül igyekeznek mindenkinek a segítségére lenni!

A megyei tanács vezetősége minden kedden Udvarhely térségében van, és bárkinek szüksége van megbeszélésre, egyeztetésre, jelezze azt az info@hargitamegye.ro e-mail címen.

Hargita Megye Tanácsa elnökének mondanivalóját Rafai Emil osztályvezető tolmácsolta a mentortábor résztvevőinek.

Loading

Válaszolj

E-mail címed nem kerül nyilvánosságra.