fbpx

Megépül Székelyföld első egybefüggő kerékpárútja

A rendkívül fontos beruházáshoz összefog a három székelyföldi megye

Hargita, Kovászna és Maros megye partnerségével egybefüggő kerékpárút kiépítésére pályáznak az országos helyreállítási programban (PNRR), szavazta meg Hargita Megye Tanácsa december 9-i rendkívüli ülésén.

https://www.facebook.com/hargitamegye/videos/6076094465756484

A projektet ma töltötték fel, a szűkös határidő indokolta az ülés rendkívüliségét, amelyet online tartottak. Több bicikliútvonal is megépül a megyében, az említett projekt mellett a Környezetvédelmi, Vízügyi és Erdészeti Minisztérium, valamint az országos vízügyi hatóság programjából az Olt mentén.

„A bicikliutak kiépítése nagyon fontos témakör, a három megye partnerségével olyan egybefüggő székelyföldi kerékpárutat építünk, amelynek kétharmada Hargita megyén halad át. Ezenkívül egy másik pályázatnak köszönhetően az Olt mentén is megépül a bicikliút” – számolt be Borboly Csaba, Hargita Megye Tanácsának elnöke.

„Ma töltöttük fel a pályázatot az országos helyreállítási programba, a három székelyföldi megyét összekötő projekt leadere Maros megye. Egyeztettünk a kistérségek képviselőivel és az érintett települések polgármestereivel, mivel a helyi önkormányzatok el kell fogadják tanácshatározattal a társulást. A tervezett bicikliút több ponton érint fontos útvonalakat, mint a Via Transilvanica, a Szent László-út, a Mária-út, vagy fontos gasztronómiai pontok, ugyanis ezt is figyelembe veszik a pályázat elbírálásánál. A bicikliútvonal Hargita megyei része 385 km, amelyből főútvonal 196 km és leágazás 189 km” – ismertette a részleteket Bíró Barna Botond, Hargita Megye Tanácsának alelnöke.

„Hargita megyéből 35 önkormányzat érintett, az útvonal Sóváradnál csatlakozik Hargita megyébe Maros megyéből, és Erdőfülénél folytatódik Kovászna megye irányába. A főbb látványosságokat érinti a megyében, összesen 48 helyszínt, figyelembe véve a turisztikai helyszíneket és az épített örökséget” – mondta Péli Levente, a műszaki vezérigazgatóság vezérigazgató-helyettese.

“Ennél hosszabb lesz a bicikliútvonal a megyében, a Székelykeresztúr és Székelyudvarhely közötti 137-es jelzésű megyei út felújítási tervében 26,2 kilométer kerékpárút szerepel, ennek kivitelezésének közbeszerzése várhatóan még ebben az évben kiírásra kerül. Közbeszereztetni szeretnénk a 125-ös megyei út felújításához szükséges műszaki terv elkészítését Csíkdánfalva és Balánbánya között, ahol szintén szeretnénk kerékpárutat is kialakítani, ahol ezt a terepviszonyok lehetővé teszik” – számolt be Borboly Csaba.

Loading

Válaszolj

E-mail címed nem kerül nyilvánosságra.