fbpx

Borboly Csaba: igazságtalan a kormány visszaosztási rendszere

Szigorú költségvetés mellett folytatják az egészségügyi és infrastrukturális fejlesztéseket

Hargita megye 2024-re tervezett költségvetése több mint 730 millió lej, amelyből Hargita Megye Tanácsa 423,5 millió lejből, a különböző alárendelt intézmények további közel 300 millió lejből gazdálkodnak. Sajtótájékoztató keretében mutatták be a 2024-es évre összeállított költségvetés tervezetet és a hozzá kapcsolódó konzultációt január 10-én, a megyeházán.

A költségvetés összeállításánál az volt a cél, hogy a lehető leghatékonyabb módon gazdálkodjanak abból a keretösszegből, amely az idei évre rendelkezésre áll. A tavalyi évhez képest idén jelentősebb összegeket különítettek el a kölönböző beruházásokra és fejlesztésekre. Kiemelt helyen az infrastruktúra, egészségügy és oktatás.

A költségvetés végleges formáját a jövő heti tanácsülésen szeretnék elfogadni, addig is várják a lakosság véleményét, meglátásait. A következő linken elérhető kérdőív kitöltésével bárki hozzászólhat a jelenlegi tervezethez, január 15-ig.   

https://docs.google.com/forms/d/e/1FAIpQLScxSIk9YdFehlfCAQ_FY6xaqThePuSWCaKfFo_THC68nSDacw/viewform

   

Borboly Csaba, Hargita Megye Tanácsának elnöke elmondta, nehéz helyzetet okoz az országos költségvetési törvény, nem tartja megfelelőnek a jövedelemadó lakosságarányos visszaosztási rendszerét.

–        Egy olyan megye, mint Hargita megye, ahol nagyon sok kis település van, kevés lakossal, nagyobb költségekkel néz szembe, gondoljunk csak az infrastruktúrára, mint egy olyan megye, ahol többezres a városok lakossága. Mégis hatalmas összegeket kapnak a visszaosztásokból, bár kevesebb a kiadásuk.

Ebben az évben is vannak célirányos öszegek, amelyeket az állami szolgáltatásokra fordítanak, mint a kórházak vagy speciális iskolák, de EU-s források tekintetében is jelentős összegek állnak a rendelkezésre, emellett pedig saját jövedelemmel is számolhatnak.

 A megye mindhárom térségében folytatódnak elkezdett beruházások, de új fejlesztések is tervben vannak. Ebből Udvarhelyszéken kiemelendő az Énlaka felé vezető út, A siklódi út befejezése, a Székelyudvarhely – Székelykeresztúr közötti útszakasz közel 160 millió lejes beruházása.

Gyergyó-térségben tervben van a Gyergyóditró – Gyergyótölgyes útszakasz folytatása. Ugyanakkor szeretnék elkezdeni az Orotva és Borszék közötti megyei út építését és a remetei megyei út folytatását, e mellett a gyergyószentmiklósi kis terelőút kivitelezése és a Gyergyótekerőpatak felé vezető terelőút tervezése fontos fejlesztés a medencében.

Csík-térség tekintetében a felcsíki településeket összekötő megyei jelzésű út kivitelezése lesz nagyobb beruházás, amely Balánbánya irànyába, Kovácspéteren keresztül a gyergyószentmiklósi 4-es km-hez kapcsolódik be, ez a turizmus tekintetében is jelentős fejlődést hozhat. Folytatódik a Gyimesek-völgyében is a megyei útrendszer építése, az árvízvédelem kiépítését követően, idén az aszfaltozásra is sor kerül.

Az egészségügy tekintetében egy 12 millió lejes hozzájárulással be tudják fejezni a Csíkszeredai Megyei Sürgősségi Kórház műtőblokkját, valamint folytatják az orvoslakások építését, kórház épületének biztonságossá tételét.

Büdösfürdőn tervben van a mofetta felújítása, mint külső kórházi egység, valamint a csíkszentmártoni Korai Fejlesztő és Rehabilitációs Központ fejlesztése.

Az országos helyreállítási alapból (PNRR) több intézmény felújítása is elkezdődik, így többek között a megyeháza és a Vámszer Géza Művészeti Népiskola épülete is.

Pályázatok tekintetében 17 millió eurót fordíthatnak megyeszerte oktatási intézmények digitalizálására és felszerelésére, 5 millió eurót iskolabuszok beszerzésére. E mellett pedig az idén is kiírásra kerülnek a civil pályázati programok, melynek költségvetése a tavalyihoz képest nem csökkent. Az erős társadalmi igény miatt a sportpályázat összege nőtt jelentősen 1,6 millió lejre. A költségvetés elfogadása után ezen pályázatok rövid időn belül kiírásra kerülnek.

A költségvetés tervezetét, valamint további részleteket, dokumentumokat itt tanulmányozhatnak: https://hargitamegye.ro/koltsegvetes-konzultacio/

Loading

Válaszolj

E-mail címed nem kerül nyilvánosságra.