fbpx

Borboly Csaba: jelentős EU-s forrásbehozatal történt, ami nagyban hozzájárul a megye modernizálásához

Tizenhat megvalósított projekt közel harmincmillió lej értékben, harmincnégy megvalósítás alatt álló nagyberuházás közel egymilliárd lej értékben. A 2020–2024-es időszakra benyújtott, megvalósított vagy megvalósítás alatt álló EU-s források számait ismertette hétfőn Borboly Csaba, Hargita Megye Tanácsa elnöke.

Jelentős forrásbehozatal történt, ami nagyban hozzájárul Hargita megye modernizálásához, fejlesztéséhez, gazdasági növekedéséhez, ugyanakkor a projektek megvalósulásával a megye vonzereje is kiemelkedően növekszik – hangoztatta Borboly Csaba. A megyeelnök hangsúlyozta, hogy számos tudás- és beruházásalapú projekt valósult meg, és a továbbiakban még többet fognak kivitelezni.

Megtudtuk: összesen tizenhat projektet sikerült eddig tető alá hozni – az oktatási intézmények és közintézmények digitalizálása terén, valamint a háztartási villamosításban –, összesen 29,98 millió lej értékben. Kivitelezés alatt álló projekt – hulladékgazdálkodás, egészségügy, elektromos töltőállomások, szolgálati lakások, oktatási infrastruktúra stb. – összesen harmincnégy van, melyek összköltsége 957,33 millió lej. Ugyanakkor elbírálás alatt összesen húsz projekt található.

A többi között elhangzott, hogy a tervek megváltoztatása miatt a kivitelezés alatt álló projektek közül a Csíkszeredai Megyei Sürgősségi Kórház pneumológiai és infektológiai osztálya új épületének építése kinyúlik 2027-ig. A megyeelnök ugyanakkor rávilágított arra, hogy volt néhány olyan projekt, amit visszautasítottak, politikai okokból, miként a Mária-út – amely turisztikai szempontból rendkívül fontos, nemcsak helyi, hanem nemzetközi szinten is kiemelkedő potenciállal rendelkező projekt, s nem részesül az Országos Helyreállítási Terv alapjából – és a Hargita–Kovászna integrált területfejlesztés, amit viszont a Mócföld megkapott.

– Minden pályázatunk koncepcióra épül, próbáltuk elérni, hogy a Hargita megyei emberek életminőségét javító fejlesztésekhez, beruházásokhoz megszerezzük a tudást. Közel egymilliárd lej a megkötött szerződéseink értéke, amelyeket az elkövetkező időszakban le kell bonyolítanunk.

Ez iszonyatos, emberfeletti munka lesz, de kiváló csapattal dolgozunk. A nagyon nagy megyék szintjén vagyunk a projektportfolió tekintetében

– hangoztatta végezetül Borboly Csaba.

Forrás: Hargita Népe

Projektek 2020-2024_08.04.2024 

Loading

Válaszolj

E-mail címed nem kerül nyilvánosságra.