fbpx

Borboly Csaba: képesek vagyunk megvédeni a székely termelőket

Jogerősen pert nyert Hargita Megye Tanácsa a fogyasztóvédelmi hivatallal szemben

TribHRMegsemmisítette a Hargita Megyei Törvényszék a fogyasztóvédelmi hivatal regionális felügyelőségének kihágási 2013. februári jegyzőkönyvét, amely alapján tízezer lejes bírságot szabott ki Hargita Megye Tanácsára, a csíkszeredai hagyományos és helyi termékek vásárának szervezőjére. A törvényszék ezzel jóváhagyta a csíkszeredai bíróság elsőfokú ítéletét. Tavaly beszámoltunk arról, hogy a 2013. február 16-án megtartott vásáron – amelyet minden hónap harmadik szombatján rendeznek meg – tartott ellenőrzést a fogyasztóvédelmi hivatal brassói székhelyű regionális felügyelősége, az ellenőrök a központi média munkatársainak kíséretében érkeztek a helyszínre, a megyeháza oszlopterébe, és nem véletlenszerűen, hanem célzottan az egyik termelőhöz, aki újra felhasználta a műanyag palackot, majd a többi árust is ellenőrizték. Borboly Csaba, Hargita Megye Tanácsának elnöke – akit a sajtó képviselői vásárlás közben rohantak le, hogy kommentálja a fogyasztóvédelem észrevételeit – éppen ezért kétségbe vonta az ellenőrzés jóhiszeműségét.

A megyeelnök a törvényszék mostani döntését így kommentálta:

– Lám, ha kiállunk az igazunkért, és nem hátrálunk meg, akkor önerőből is képesek vagyunk megvédeni magunkat. Egyesek csak szavakkal állnak ki a székely termékek és más értékeink mellett, mi viszont, Hargita Megye Tanácsánál, cselekszünk. Külső segítség, mindenféle közbenjárás nélkül, jogászcsapatunk munkájának köszönhetően sikerült kiharcolnunk igazunkat. Bebizonyosodott, hogy a törvényeket betartva szervezzük a vásárokat, és természetesen ezentúl sem teszünk másként. Termelőinket arra bátorítom, hogy minél többen vegyenek részt portékájukkal  ezentúl is a havi vásáron, mert mi törvényes keretet biztosítunk számukra, és ha kell, megvédjük őket bármiféle elbátortalanító hatósági akció esetén.

havivasar2

Örömmel fogadta a törvényszéki ítéletről szóló hírt a csíkszentgyörgyi Gál Mária Magdolna termelő is, aki megnyugvással vette tudomásul, hogy végül igazat adtak, miszerint megalapozatlanul vádolta az ellenőr a vásárban az említett időpontban. Gál Mária Magdolna volt – mint kérdésünkre felidézte – az egyik elszenvedője a fogyasztóvédelmi ellenőrök goromba fellépésének, akik egyebek mellett felkérték az árusokat, hogy pakoljanak és távozzanak a helyszínről, ha nem beszélnek románul, és sajátos módszerekkel próbálták megfélemlíteni őket, amint az kiderül a Hargita Stúdió tavaly készült filmjéből (megtekinthető a www.hargitatv.ro honlapon – a rövidebb változat itt, a hosszabb itt), amelyben nyilatkozik a csíkszentgyörgyi termelő is. A Hargita Stúdió stábja akkor ellátogatott a brassói Astra és a marosvásárhelyi Cuza Vodă piacra, ahol arról érdeklődött, hogy milyen időközönként látogatják az árusokat az ellenőrök, illetve melyek azok az észrevételek, amelyekért büntetnek. A filmen jól látható, hogy az említett két piacon hasonló körülmények között kínálják portékáikat a termelők, mint a havonta Csíkszeredában megrendezett Hagyományos és Helyi Termékek Vásárán. Borboly Csaba akkor úgy fogalmazott, hogy a lakosság körében nagy népszerűségnek örvendő, A székelység története című tankönyv kiadása és a székely zászló körül kibontakozott vitát, majd pedig a székely termékek sikeres forgalmazása elleni fellépést együttesen egy összehangolt támadásnak, összességében rosszindulatú megnyilvánulásnak ítéli meg, egy olyan folyamatnak, amely „veszélyezteti sok száz család megélhetését, de mindannyiunk létét is”.

A csíkszeredai Hagyományos és Helyi Termékek Vásárát közel négy éve rendszeresen megszervezik a megyeházánál. Minden ellenőrző szervtől kértek hivatalos jelentést a vásárról – élelmiszer-biztonság, higiéniai körülmények stb. szempontjából –, és mindenhonnan pozitív választ kaptak. A lakosság hozzászokott a hagyományos vásárhoz, igényli azt, sok termelőnek, megélhetést, jövedelmet biztosít.

Csíkszereda, 2014. március 31.

Loading

Válaszolj

E-mail címed nem kerül nyilvánosságra.