fbpx

Borboly Csaba: ne félemlítsék meg a táborszervezőket!

A nyári táborokban, vendéglátó egységekben végzett rajtaütésszerű hatósági ellenőrzéseket tette szóvá a prefektusi kollégium július 28-i, hétfői ülésén Borboly Csaba. Hargita Megye Tanácsának elnöke elmondta, számtalan panasz érkezett hozzá vállalkozóktól, táborszervezőktől, miszerint rajtaütésszerű ellenőrzéseket végeznek a tisztiorvosi szolgálat, a fogyasztóvédelmi hatóság vagy az élelmiszer-biztonsági igazgatóság munkatársai, és Csíkszeredába rendelik be vendéglátó-ipari egységek vezetőit. A megyeelnök szerint turistaidényben, illetve tánc-, kézműves vagy egyéb, lelkes tanárok, civilszervezetek által szervezett táborok időszakában ez különösen káros, mert az említett intézmények illetékesei eljárásukkal megfélemlítik az önkénteseket, ráadásul ezzel elrontják a tábor hangulatát, és eltántorítják a szervezőket az ilyen jellegű további tevékenységektől. Pedig a – jórészt Hargita Megye Tanácsa által is támogatott – több száz Hargita megyei tábor a székelyföldi fiatalok szempontjából rendkívül fontos, hiszen identitást erősít, készségeket fejleszt, fogalmazott a megyeelnök. Az idegenforgalom számára is – különösen szezonban – mindez hátráltató hatású, hiszen a vendéglátónak nem Csíkszeredába kellene járnia papírokkal, hanem a vendégeivel foglalkoznia. Mindemellett még az útiköltségüket sem téríti meg senki, vázolta a helyzetet Borboly Csaba.

– Természetesen be kell tartani bizonyos feltételeket, de nem kellene egy hegyi táborban ugyanolyan feltételeket teremteni, mint egy városi szállodában, mert ellehetetlenítik az ilyen rendezvényeket. Éppen ezért a vonatkozó jogszabályok módosítására van szükség, ezért kérem a dekoncentrált intézmények vezetőit, tapasztalatukkal segítsék a megyei tanácsot abban, hogy különböző szintű jogszabályok, normatívák módosító javaslatait elkészítse, hogy azokat átadhassuk az RMDSZ kormányzati és parlamenti képviselőinek – mondta az elöljáró. Hozzátette: együttműködéssel, jó kommunikációval megoldható, hogy a tábor kezdési időpontja előtt, megelőző szándékkal, az ellenőrző szervek illetékesei megbeszélik a szervezőkkel, melyek a minimális feltételek, mert ne „szétverjék” ezeket a rendezvényeket, hanem segítsék őket felkészülni.

A politikus úgy látja, az ellenőrző szervek szigorúsága miatt maholnap felújított vidéki kultúrotthonokban sem lehet lakodalmakat szervezni, ami tarthatatlan. Szerinte az ellenőrök jóindulata is szükséges, a törvénymódosításon kívül, hiszen ők is az adófizetők pénzéből kapják a bérüket, így szolgálniuk is kell, nem csak büntetniük, ezért jöjjenek megoldási javaslatokkal. Borboly Csaba kérte egy megyei munkacsoport létrehozását, amely ezzel a problémával foglalkozna, és legalább a nyári szezon második felében, a polgármesteri hivatalokkal és a szervezőkkel együttműködve, kezelnék a hasonló helyzeteket.

Csíkszereda, 2014. július 28.

Loading

Válaszolj

E-mail címed nem kerül nyilvánosságra.