fbpx

Új tanintézmény Atyhában székely fából

Átadták július 27-én, vasárnap, a Mária Magdolna napi búcsú keretében Atyhában, Korond községben az új óvoda és iskola épületét. Ősszel a tanévet a teljes egészében fából készült ingatlanban kezdhetik az atyhai gyerekek.

Tanintézmény 1706 óta létezik a faluban, amely kezdetben katolikus iskolaként működött, majd 1948-ban államosították. Napjainkban egy óvodai vegyes csoport és egy összevont elemi osztály működik a településen.

Az új ingatlan Korond község infrastruktúrális fejlesztése keretében épült. Néhány évvel korábban elkészítették az régi épület hatástanulmányát, melynek külső része omladozóvá, veszélyessé vált. De a tanintézményről nem szeretett volna lemondani a községvezetés és a falubeliek, így megépült az új rönkház. A közel 297 ezer lej összköltségű munkálatot 100 ezer lejjel támogatta Hargita Megye Tanácsa.

Az ünnepélyes avatón jelen volt és beszédet mondott Katona Mihály, Korond község polgármester, Borboly Csaba, Hargita Megye Tanácsának elnök, Bartolf Hedvig Hargita megyei főtanfelügyelő, Moldován József parlamenti képviselő és Ambrus Sándor megyei tanácsos.

Atyha(3)_2014jul27

-Két okból is boldog vagyok. Az egyik, mert egy kisfaluban iskola épült, amely a falu megmaradását segíti, a kisfalvak pedig Székelyföld alapját jelentik. A másik oka, hogy az új épület teljes egészében székely fából épült – mondta Borboly Csaba megyeelnök. Hozzátette: Hargita Megye Tanácsának törekvése arra irányul, hogy értékeinkkel mi magunk gazdálkodjunk. Az egyik ilyen érték az erdő, amelyet őseinktől örököltünk és tudatosan kell használnunk, csak így tudjuk elérni, hogy ne az osztrák vagy a kínai befektető vigye el a rönkfát. Ha a fát itthon dolgozzuk fel, ezáltal munkahelyeket teremtünk, székely családok megélhetését tesszük lehetővé – mondta Hargita Megye Tanácsának elnöke. Ez akkor tud működni, ha a középületeinket fából építjük, és lehetővé tesszük a magánvállalkozóknak, magánszemélyeknek, hogy fából építkezzenek, fűzte hozzá.

-Köszönöm Korond község polgármesterének és a gyergyóújfalvi Willex Kft.-nek, hogy megmutatták: lehet fából építkezni. És arra biztatom az Atyhából elszármazottakat, gondolkodjanak azon, hogy egyre inkább megéri hazatérni, egyre inkább megéri Székelyföldön boldogulni – mondta Borboly Csaba.

Az atyhai óvodások és iskolások ünnepi műsort adtak elő, majd megáldották az új épületet.

Csíkszereda, 2014. július 27.

Loading

Válaszolj

E-mail címed nem kerül nyilvánosságra.