fbpx

Borboly Csaba: nem a medvéket akarjuk eltávolítani, hanem az emberek biztonságát szavatolni

Miután Románia Szenátusának Környezetvédelmi Bizottsága előtt is hangsúlyozták a romániai medveproblémát, november 22-én, szerdán Borboly Csaba megyeelnök és a témában felelős raportőr a Régiók Bizottsága környezetvédelmi szakbizottsága (ENVE) előtt is felszólalt. A raportőr jelentéstervezetét a szakbizottság többségi szavazattal elfogadta. Ezt követően a Régiók Bizottsága január végén szavaz a raportőr jelentéséről.

A raportőr kiemelte, hogy nem a medvék eltávolítása a cél, hanem az emberek biztonságának a szavatolása. A probléma mielőbbi megoldást követel, hiszen megyénk medveállománya közel Finnország teljes állományával egyezik meg. Borboly Csaba ennek fényében hangsúlyozta, hogy amennyiben erre nem születik megoldás a lakosság saját kézbe veszi a probléma kezelését, ez pedig egyértelműen további károkat okoz a medveállományban. Hosszú távú megoldást a felelős vadgazdálkodás jelentene, hiszen jelenleg csak beavatkozásra van lehetőség, ami nem elég ahhoz, hogy egészséges állományt tartson fent az ország. A beavatkozás csupán a hatásokat kezeli, a kiváltó okot nem. Mindezek mellett Az EU mezőgazdasági és vidékfejlesztési alapjából lehetőség van a Natura 2000-es területekre lehívni kompenzációt, amelyet a bukaresti kormány nem vesz figyelembe.

Leszavazták Borboly Csaba azon javaslatát, hogy 2019-ben, amikor Románia szervezheti meg az első féléves soros elnökségi ülést, a fővárosban kerüljenek megvitatásra a nagyragadozókat érintő kérdések.

A raportőr munkáját Csák László szakértő segíti, aki szerint jól láthatóak a területi különbségek: ahol századokkal ezelőtt kiirtották a ragadozókat, ott tabunak számít a téma, de Finnországban, Dél-Tirolban, Alsó-Szászországban, vagy Castilla y Leonban, ahol a nagyragadozók jelen vannak, erős támogatást adnak Borboly Csaba javaslataihoz.

A raportőr a közösségi oldalon is beszámolt a mai nap részleteiről Becze Istvánnal a megyei tanács vidékfejlesztési szakbizottságának elnökével:

https://www.facebook.com/borbolycsaba/videos/1435192739861438/

Borboly Csaba Régiók Bizottsága raportőreként kidolgozott jelentése az alábbi linken tanulmányozható:

https://www.borbolycsaba.ro/a-konfliktust-okozo-fajokkal-valo-egyutteles-elosegitese-az-unios-termeszetvedelmi-iranyelvek-kereten-belul/

A vadkárokkal kapcsolatos közleményeink az alábbi linken olvashatók:

http://hargitamegye.ro/vadkarok.html

Az eseményről további fotók az alábbi linken érhetők el:

https://www.flickr.com/photos/cor-photos/with/38525530836/

Csíkszereda, 2017. november 22.

Loading

Válaszolj

E-mail címed nem kerül nyilvánosságra.