fbpx

Borboly Csaba: összefogásban érdemes szintet lépni az erdőgazdálkodás és a fából való építkezés terén

Nagyszabású erdészeti konferenciára készülnek

Januárban nagyszabású erdészeti konferenciát szervez Hargita Megye Tanácsa és Hargita Megye Fejlesztési Ügynöksége, a Hargita Hegység Közösségi Fejlesztési Társulás közbirtokosságokkal, erdőtulajdonosokkal és erdőgazdálkodókkal közösen.

A konferenciát sajtótájékoztatón jelentették be december 22-én, csütörtökön a csíkszeredai megyeházán.

Borboly Csaba, Hargita Megye Tanácsának elnöke szerint szerették volna elérni, hogy a fából való építkezés legyen egy prioritás és élvezzen elsőbbséget.

– Kiderült, hogy a jogszabályi környezet rossz, a múlt rendszerbe minden a betonról, a vasról és a cementről szólt, az egyetemek a fából való építkezést egy félévben egy tantárgyban tanították, míg a betonból, a vasból és a többiből való építkezést öt éven keresztül tanítják. Most van a zöld átállásoknak az időszaka, mindenki kezdi újragondolni a dolgokat, elérkezett az idő, hogy újramelegítsük ezt a témát. A mi erdeinkből, ha keveset termelünk ki, több profitot érünk el, így lehetőségünk lesz arra, hogy tudjunk újra jó minőségű fából építkezni, ami egészségesebb, tartósabb és energiahatékonyabb. Mindezt fenntartható módon – hangsúlyozta Borboly Csaba.

Cilip Árpád, Hargita Megye Fejlesztési Ügynökségének vezetője elmondta, elkezdték összesíteni az erdőgazdálkodással kapcsolatos programokat. A konferencián minden témát érinteni kívánnak a fenntartható erdőgazdálkodástól a digitalizációig. Mint mondta 2023-ban számos olyan pályázati kiírás lesz, amelyre pályázni lehet és erre fel kell készüljenek a közbirtokosságok, magán- és állami erdészetek, de az egyházak számára is lesz lehetőség.

A konferencián egy erdészeti weboldalt is bemutatnak, ahol aktuális hírek és adatok lesznek elérhetőek. Az ügynökség 2021 óta több kutatást is végzett a Hargita megye erdőalapjával kapcsolatban, hogy a különböző adatok egy helyen legyenek elérhetőek. Mindezek mellett az erdei melléktermékek jobb értékesítési lehetőségére is szeretnének megoldási javaslotakat kínálni közösen az erdőtulajdonosokkal.

Elekes Mózes erdőmérnök, a fejlesztési ügynökség munkatársa hozzátette, négy panelbeszélgetésre készülnek a konferencián. Elsőként az elkészült országos erdőgazdálkodási stratégiát vitatnák meg, tekintve, hogy elkészült 2030-ig és Az Európai Erdőgazdálkodási Stratégia. Ezt követően az erdőgazdálkodásban használatos digitalizációs megoldásokat ismertetnék. Megvitatják a természetvédelmi törekvéseket az erdőgazdálkodásban és végül az országos helyreállítási alapba belefoglalt erdőfelújítási támogatások kiírásáról is szó esik. Mint mondta, egy új korszak kezdődik Románia számára. Jelenleg 7 millió hektár az országos erdőalap, ebből Hargita megyének 264 100 hektár, ennek az 50 százaléka a közbirtokosságok tulajdonában van, tehát ezek a stratégiák akarva akaratlanul fontos iránymutatók lesznek a közbirtokosságok és az erdőtulajdonosok számára.

Madár Zsolt a Hargita Hegység Közösségi Fejlesztési Társulás vezetője kiemelte, a digitalizáció nemcsak az erdészeti gyakorlatot könnyíti meg, hanem az erdőtulajdonosok számára nyújt segítséget a mindennapokban az erdős területek menedzselésére. Mint mondta, többek között az erdőtüzek beazonosítására és a különböző szervek tájékoztatási idejét rövidíti le jelentősen. Ezen alkalmazások felhasználásával pedig segíteni tudnak az erdőtulajdonosok, erdőgazdálkodóknak, hogy megkönnyítsék az erdészeti folyamatot.

A konferenciára január 27-én kerül sor, a fejlesztési ügynökség munkatársai a napokban küldik ki az érdekelt feleknek a meghívókat, amelyre január 19-ig lehet majd regisztrálni.

További információkkal várják az érdeklődőket Hargita Megye Fejlesztési Ügynökségének munkatársai az [email protected] e-mail címen.

Loading

Válaszolj

E-mail címed nem kerül nyilvánosságra.