fbpx

Robotizált gazdaságokban a jövő, az állattartásban is

Hargita Megye Vidékfejlesztési egyesületének évértékelője: mezőgazdaság nélkül nincs jövő Hargita megyében

December 21-én mérvadó helyszínen vette kezdetét Hargita Megye Tanácsa Vidékfejlesztési Egyesületének évértékelője, a csíkkarcfalvi Csíki Tej Farmon, ahol Bartalis Attila tulajdonos beszámolt a farm megvalósításáról és a digitalizációs folyamatokról.

A helyszínen készült rövid bejelentkezés elérhető itt: https://www.facebook.com/hargitamegye/posts/pfbid0pGF7sV8HwASSAaTbjZQAimiwna9rDqqykjVLxANYZv5EuXvL9WnQag6cPCqaHz6dl

 

A farmlátogatás másik kiemelkedő mozzanata, Hargita Megye Tanácsa elnökének és László Csongornak, a Vidékfejlesztési Egyesület igazgatójának éves beszámolója volt.

Idén 8 sikeres pályázatot tudott támogatni az egyesület, a vissza nem terítendő támogatások által, 6️ alkalommal biztosítottak szakmai látogatásokat diákoknak, az egyesület a hagyományos és helyi értékek azonosítására és népszerűsítésére irányuló programban is részt vett, tanulmányutat biztosítottak Németországba diákoknak, a húspálya elképzelést is népszerűsítették, a kis erdész program révén 7000 facsemete ültetését segítették elő, 24 kárvallottnak segítettek, akik a vadkárok révén károsultak.

 

 

Folyamatosan épültek ki a kapcsolatok a helyi gazdaságokkal, a helyi termelőkkel, mely azt eredményezte, hogy a hagyományos és helyi termékek mindenki számára ismertté és elérhetővé váltak, nemcsak megyénkben, hanem nemzetközi szinten is.

Jó hír, hogy hamarosan agrár inkubátorház létesül Hargita megyében, mely sok fiatal szakmai előremenetelében segíthet, ugyanakkor folytatódnak a szakmai farmlátogatások is. Hargita Megye Vidékfejlesztési Egyesületének kiskertész programja közkedveltté vált, közel 2000 fiatal csatlakozik évente, nemhiába az intézmény egyik kiemelt prioritása a zöld megye megteremtése.

Hargita Megye Tanácsa együttműködési megállapodást kötött a gödöllői Magyar Agrár- és Élettudományi Egyetemmel (MATE), biztosítva ezáltal a fiatalok megfelelő képesítését és szakmai felkészültségét.

 

A megyeelnök kiemelte, hogy a világjárvány okozta válságot követően most az ukrajnai háború ró terhet Európa gazdasági helyreállítására és a mezőgazdasági ágazatokra, ezért az intézmény és partnerszervezetei továbbra is megtesznek mindent, hogy a helyi gazdaságokat, termelőket és pályakezdő fiatalokat még inkább felkarolják.

– Hathatósan dolgoznak az ágazat összes szegmensében és folyamatosan tartják a kapcsolatot a gazdákkal mindazért, hogy a valós problémákra helyben megoldásokat kínáljanak. Ugyanakkor fontos kiemelni, azt is, hogy helyi vállalkozásaink és gazdáink már több alkalommal is jópéldaként szolgáltak nemzetközi szinten is – zárta gondolatait a megyei tanács elnöke.

 

 

 

 

László Csongor, Hargita Megye Vidékfejlesztési Egyesületének vezetője éves értékelőjében kitért arra, is, hogy fontosnak tartják a helyi gazdaságok, családi vállalkozások kiépítését, kihasználva a digitalizáció adta lehetőségeket, arra biztatnak minden gazdát, hogy éljenek az újabb pályázati kiírásokkal, vegyék igénybe a szaktanácsadók nyújtotta lehetőségeket.

–A megyében több korszerű gazdasággal is jó kapcsolatot ápolunk és ha igény van, szervezetten tudunk farmlátogatásokat biztosítani az érdeklődők számára. Jelentkezni lehet a lá[email protected], [email protected] e-mail címeken – zárta gondolatait az igazgató.

 

Az évértékelő végén díjazták Hargita megye mintagazdaságait: első díjban részesült András József, Péter Antal, Péter Sándor, Kurkó István, második díjban Kánya Albert, Balázs Szabolcs, Bucur Viorel, Babos Zsolt, harmadik díjban pedig Sándor Gábor, Barabás Ferenc, Gáspár Hajnal, Gáspár Teréz gazdaságai részesültek.

Loading

Válaszolj

E-mail címed nem kerül nyilvánosságra.