fbpx
Photo: Bethlendi Tamás https://www.facebook.com/bitsphoto

Borboly Csaba panaszt tesz a haditemetőben kifeszített óriástrikolór miatt

„Most már a rendőrség és a csendőrség felelőssége is felmerül, hiszen – ha igaz az értesülés, ami nemrég jutott el hozzám – hagyják, hogy törvénytelenségek sorozata történjen egy haditemetőben, ahol hősök nyugszanak – jelentette ki Borboly Csaba, Hargita Megye Tanácsának elnöke, aki az utászoktól arról  értesült május 21-én, kedden délután, hogy egy nagy trikolórt húztak fel az úzvölgyi katonai temetőben a zászlórudakra.

– Ezt nem nézheti tétlenül sem a belügyminisztérium, sem a Bákói prefektus és tanácselnök, sem a rendőrség és a csendőrség vezetője. Felszólítjuk őket, hogy azonnal lépjenek közbe, mert törvénytelenségek sorozatával nem fedhetik el a legnagyobb törvénytelenséget, a betonkeresztek és az emlékmű elkészítését. Az említett intézmények mindegyikéhez szerdán panaszt nyújtunk be a birtokháborítástól az uszításig terjedően több büntetőjogi kategóriában” – mondta a megyei tanács elnöke, aki nyugalomra int mindenkit, és hangsúlyozottan kéri, ne dőljenek be a provokációknak, mert azzal nem szolgálják a magyarság ügyét.

Az elöljáró azt sejti a háttérben, hogy Băsescu volt államelnök pártját akarják az Európai Parlamentbe juttatni, vagy a szekusmúltját elfedni, már csak ezért sem kell bedőlni a provokációnak.

„A törvényesség útját kell járnunk, más út nincs, ezt fogjuk tenni megyei szinten, és kérjük az ügyben az RMDSZ parlamenti frakcióinak segítségét” – jelentette ki Borboly Csaba.

Hargita Megye Tanácsa elnökének erről szóló élő bejelentkezését itt tekinthetik meg:

FRISS:

Az élő bejelentkezést követően eltüntették az óriástrikolórt az úzvölgyi temetőből

 

Mire Hargita Megye Tanácsának sajtós munkatársai a helyszínre értek kedden este fél kilenc körül, már nem volt ott az úzvölgyi temetőben a zászlórudakra kifeszített óriászászló, és a jelen lévő két csendőr meg egy rendőr is azt állította, hogy ők nem láttak semmit, nemrég érkeztek, a váltás után.

Délután 17 óra 05 perckor a 123-as megyei úton, az „igazi” határnál munkálatokat végző utászcég alkalmazottjai értesítették Hargita Megye Tanácsát arról, hogy a zászlórudakra egy méterszer négy méteres óriástrikolórt feszítettek ki ismeretlenek, akik egy bukaresti rendszámú fekete Duster gépkocsival érkeztek. Ekkor szintén két csendőr és egy rendőr volt jelen. A fekete autóval érkezők az egyik gépészt meg is kérdezték korábban, a temetőtől másfél kilométerre, Dormánfalva irányából, hogy merre van a temető, azaz nem környékbeliek lehettek. Fénykép akkor sajnos nem készült,  és a Hargita Megye Tanácsától kiérkező sajtós csak azt látta, hogy a dormánfalvi önkormányzat által törvénytelenül felállított betonkeresztek mindegyikénél vágott virágok és mécsesek voltak elhelyezve, a szintén illegálisan emelt emlékműnél pedig egy koszorú.

Borboly Csaba, Hargita Megye Tanácsának elnöke az esetet úgy kommentálta, hogy talán az erről szóló élő bejelentkezése is „segített” az óriászászló eltávolításában, mivel a videót (https://www.facebook.com/borbolycsaba/videos/426882241192463/?notif_id=1558453438234166&notif_t=live_video_explicit) „sokan láthatták”. „A provokációkat békés eszközökkel el lehet hárítani, ebben talán a gyors kommunikáció, nyilvános reakció is segített” – jelentette ki.

Az elöljáró azt is elmondta, hogy szerdán ettől függetlenül panaszt tesz a hatóságoknál az ügyben, hisz a helyszínen és környékén dolgozó emberek szavában és kiállásában bíznak, az újabb provokációkat pedig csak akkor lehet megakadályozni, ha a legkisebb esetben is azonnal kérik a törvények betartását és a felelősök számonkérését. „Ez az eset is azt mutatja, hogy szükség van a napi jelenétre, hogy ne váljon provokáció zarándokhelyévé egy hősi halottak nyugalmát őrző temető, ahol az elhunytak jelentős része, több mint 300 ember 17 és 21 év közti fiatal volt” – nyilatkozta Hargita Megye Tanácsának elnöke.

Csíkszereda, 2019. május 21.

Loading

Válaszolj

E-mail címed nem kerül nyilvánosságra.