fbpx

Borboly Csaba: úgy beszélni a fiatalokról, hogy nem ismerjük a vágyaikat, prioritásaikat, igényeiket nem vezet célra

A fiatalok igényeit feltérképezve a külföldi munkavállalás témájában folytatja Hargita Megye Tanácsa a felmérést

Közel 1100 fiatal válaszolt Hargita Megye Tanácsának Elemző irodájának felmérésére, amelyet május 8-án, szerdán mutatták be a megyeháza Karrierirodájában.

— Sikerült nagy részvételt elérnünk a felmérésben, közel 1100 fiatalt, amelynek eredményei bekerülnek az ifjúsági stratégiába. Minden országos, megyei és helyi szintű döntésnek jól előkészítettnek kell lennie, a fiatalokról úgy beszélni, hogy nem ismerjük a vágyaikat, prioritásaikat és igényeiket, nem vezet célra. Ezért fontos, hogy a döntések az érintettek visszajelzései alapján szülessenek meg — mondta Borboly Csaba, Hargita Megye Tanácsának elnöke.

Dobos Erika, a felmérés felelőse a munka módszertanáról beszélt, hangsúlyozva, hogy a helyi ifjúsági szervezetekkel, a Hargita Megyei Tanfelügyelőséggel való együttműködésnek, a kérdőív online és különböző rendezvényeken való terjesztésének köszönhetően sikerült elérni a fiatalokat. A felmérés célja a fiatalok igényeinek feltérképezése a valóságnak megfelelő stratégia kialakítása érdekében.

https://elemzo.hargitamegye.ro/hargita-megyei-ifjusag-infografikak/

https://elemzo.hargitamegye.ro/wp-content/uploads/2023/05/122497Jelentes_Hargita-megyei-ifjusag_24.04.2023.pdf

— Az eredményekből láttuk, hogy a fiatalok támogatják és elvárják a megközelítéseinket. A tanulmány két szempontját szeretném kiemelni, a Hargita megyei fiatalok 2/3-os arányban itthon akarnak maradni és családot alapítani. Az 1/3 az, aki külföldre megy dolgozni, tanulni, de megpróbál visszajönni, ezért a politikusok üzeneteinek, tevékenységeinek, programjainak a Hargita megyei fiatalokat kell megcélozniuk — mondta Borboly Csaba.

Mint hangsúlyozta, a politikusok kommunikációs stratégiájának megváltoztatására van szükség ahhoz, hogy a fiatalok bevonva érezzék magukat.

Az egyik legfontosabb kérdéskör, a fiatalok által jelzett problémákból a román nyelvű kommunikáció. Ezért a fiataloknak lehetőségekre van szükségük, több mint 30 százalékuk szerint ez akadálya a munkakeresésnek is.

Szász Katalin, Hargita Megye Tanácsának Elemző irodájának vezetője elmondta, tekintve, hogy sok fiatal dolgozik külföldön, de hazatért, egy következő kérdőívet dolgoznak ki, hogy kiderüljön, mi motiválja a fiatalokat a külföldi munkavállalásra, és jó volt-e számukra ez a döntés.

Cilip Árpád, Hargita Megye Fejlesztési Ügynökségének igazgatója hangsúlyozta, az EU-s forrásokhoz való hozzáférés olyan lehetőség, amelyet a fiataloknak a szakmai képzésükhöz és a vállalkozóvá váláshoz kell használniuk.

A külföldi munkavállalást felmérő kérdőív alább található:

https://docs.google.com/forms/d/e/1FAIpQLSfp71wvtbzsH41br0vjAahviEQYh9B_Q-5_QuTGkEK54F-dkw/viewform

Loading

Válaszolj

E-mail címed nem kerül nyilvánosságra.