fbpx

Borszéken is kézbe vették a diákok A székelység története tankönyvet

Közelebbről utánnyomás készül – Borboly Csaba az érdeklődők türelmét kéri

Huszonegy újabb példány lelt gazdára október 26-án Borszéken a székelyek történetét bemutató tankönyvből. A Zimmethausen Iskolaközpontban tartott villám-óralátogatáson Mik József polgármester és Borboly Csaba megyeitanács-elnök a hatodikosokkal és tanáraikkal beszélgetett a történelemismeretről.

A borszéki hatodikosok történelemrajongók – szűrhette le a látogató péntek délelőtt a történelemkabinetbe lépve. „Itt vannak a könyvek, amelyeket régóta vártatok” – mondta a Zimmethausen Iskolaközpont térképekkel bélelt termében várakozó diákoknak Kovács Julianna igazgató, Mik József polgármesternek adva át a szót, aki arra kérte a gyerekeket: ki-ki otthon adja oda szüleinek, nagyszüleinek is a tankönyvet, hiszen olyan információkat tartalmaz, „amelyekre generációkat kellett várniuk a székelyeknek, és mi itt Borszéken székelyek vagyunk”. Borboly Csaba megyeitanács-elnök az első példányok gyergyóremetei átadásakor a község polgármestere által kijelentetteket idézte: „Ebből vagy tízest kell kapni, vagy megbukni – köztes jegynek nem szabad lennie” – mondotta akkor Laczkó-Albert Elemér. A tanácselnök hozzátette: a Mik József által mondottakat folytatva arra biztatja a gyerekeket, „fordítsák meg” otthon a tanulási folyamatot a családtagokkal, és ők tanítsanak.

A frissen kibontott könyvekhez ezúttal könyvjelzőt is osztottak az elöljárók, amelyen Mik József polgármester a székelységgel kapcsolatos ismeretszerzésre buzdít. Az eseményen Ferency József, az iskola ifjú történelemtanára a befektetett szerzői munkát is méltatva köszönte meg a szerzők alkotását, a megyei tanács kezdeményezését és támogatását, valamint a borszéki önkormányzat hozzájárulását. Borszéken ugyanis a településvezetés a kiadás példányok után járó teljes nyomtatási költségét felvállalta.

A látogatáson zajló beszélgetésen kiderült: a gyerekek valódi rajongókként vártak az „ínyencségre”: nemcsak a tanterem falát díszíti Székelyföld térképe, hanem maguk is gyakorló rovásírás-használók, a vetélkedőkre szívesen neveznek be, és a nemrégiben szervezett Mikó-vár-pályázaton is sikerrel vettek részt.

 

Az átadás momentumának tanúja volt a Marosvásárhelyi Rádió szerkesztője, Toth Béla is, aki a közvetlenül utána kezdődő, Borszékről sugárzott Vendégségben a Marosvásárhelyi Rádió október 26-i adásának felvezetőjében úgy értékelte, „nagyon rangos rendezvényen” vett éppen részt. A megyei tanács elnöke és Borszék polgármestere részvételével készült műsorban egyébként Borboly Csaba „még egy kis türelmet” kért a tankönyv iránt érdeklődőktől. Mint mondotta, a téma az érdeklődés középpontjába került a román sajtót tekintve is, valamint bűnügyi feljelentés is történt a kezdeményezés ellen – ám „sikerült megtalálni azt a jogi formát, amellyel a közeljövőben utánnyomás várható”.

Az egyébként turisztikai stratégiai témával tartott rádióműsor felvétele a következő webhelyen hallgatható meg:

http://www.marosvasarhelyiradio.ro/musorok/vendegsegben_a_marosvasarhelyi_radio/vendegsegben_borszeken_hargita_megye__1.html

Borszék, 2012. október 26.

Loading

Válaszolj

E-mail címed nem kerül nyilvánosságra.