fbpx

Valami történni fog

Az államfő felfüggesztésének kérdésével egyre több román sajtócikk foglalkozik, különösen a PDL-hez közel álló újságokban. Az USL-hez közel álló sajtó egy ideje már nem taglalja a témát, de a hallgatása beszédes. Elkezdtem gondolkodni rajta: van ennek realitása? Sor kerülhet az államfő felfüggesztésére a parlamenti választással egy időben? Logikus lenne ez az USL részéről? Megvan hozzá a parlamenti többsége? Meg meri tenni ennyi uniós és amerikai blamázs után? Összességében úgy vélem, hogy ha a szociálliberálisoknak meglesz hozzá a parlamenti többségük, akkor komoly esélye van annak, hogy október végén, november elején a parlament felfüggeszti az államelnököt.

Miért gondolom ezt?

 Először is azért, mert december 9-én a részvétel meghaladná az államfő felfüggesztéséhez szükséges küszöböt, azaz a választási névjegyzékben szereplők 50%-át + 1 szavazatot, persze ez eddig sem volt kérdés. A nyáron a részvételen bukott meg a referendum, most december 9-én viszont biztos, hogy 50% fölött lesz, a Băsescut támogató alakulatok ugyanis nehezen tudják majd elmagyarázni azt, hogy az emberek menjenek el szavazni a pártokra, de bojkottálják az államfő felfüggesztésére vonatkozó referendumot. Ha most kiejtik a szájukon a bojkott szót, csúfosan elbukják a parlamenti választást.

 Másodsorban azért tartom valószínűnek az újbóli felfüggesztési kísérletet, mert az USL-t vezető két politikusnak, Pontának és Antonescunak nem nagyon van más esélye. Ponta miniszterelnök akar lenni, Antonescu pedig államfő, és mint tudjuk, a miniszterelnököt az államfő jelöli, ami Ponta számára komoly probléma. Antonescunál is gondok vannak, mert folyamatosan csökken a népszerűsége, és ha december 9. után feláll egy új USL-kormány, akkor a megszorítások, népszerűtlen intézkedések miatt várhatóan még inkább csökken a támogatottsága. Most talán még van esélye rá, hogy egy államfőválasztáson győzhessen, de december 9. után jóval kisebb a valószínűsége. A lényeg tehát az, hogy a minden bizonnyal parlamenti többséget szerző koalíció két vezetője csapdában van, amelyből ki akar törni. Ugyanez igaz Băsescura is, mert ha a referendumra sor kerül, akkor minden bizonnyal vége az ő elnöki mandátumának.

 Harmadsorban pedig azért látok esélyt a referendum kiírására, mert egy ilyen cirkusszal el lehet terelni a figyelmet a gazdasági helyzetről, a kormányzati teljesítményről, és ami a legfontosabb, az USL-nek a leghálásabb kampánytéma Băsescu, vagy legalábbis az volt.

 A felfüggesztésnek természetesen vannak kockázatai is, melyek közül kettőt említenék. Az egyik az, hogy a felfüggesztéssel kampánytényezővé válik Băsescu, akinek a népszerűsége az utóbbi hónapokban növekvő trendet követ. A másik kockázat az EU-s partnerekkel való viszonyból adódik. Hogyan fogják kezelni, fogadni azt a helyzetet, hogy amitől a nyáron nagyon rázta őket a hideg, az most bekövetkezzen. A nyáron az EU elérte, hogy a román törvényhozás ne iktassa ki az 50% + 1 szavazatban rögzített részvételi küszöböt – akkor ez elég volt, de most kevés lenne Băsescu megmentéséhez. A Nemzeti Arénába nem véletlenül szerveztek mára egy sok tízezres demonstrációt: ma jönnek Bukaretbe az EU meghatározó vezetői, Barroso, Redding, és meg akarják nekik mutatni, ki az úr a házban.

 A helyzetet bonyolítja az is, hogy az USL számos UNPR-s politikust nem jelölt újra, ugyanakkor számos PDL-s képviselő sem indulhat újra pártja színeiben, így sok sértődött ember ül a parlamentben, és nem lehet tudni, ők majd hogyan fognak a felfüggesztésnél szavazni. Mindezek mellett eltörpül az a kérdés, hogy az egészet hogyan fogadják az emberek december 9-én.

 Számos kérdésre nem tudjuk még a választ, de egy biztos, valami történni fog, és az a valami két dolog lehet:

– nem válik be a jóslatom, és az USL vezetői a színfalak mögött megegyeznek Băsescuval valamiféle választások utáni együttélésben, mert látható, hogy a következményekben rejlő belföldi és nemzetközi kockázatok óriásiak;

– bekövetkezik a felfüggesztés, és „utánam az özönvíz” alapon lesz egy „üsd, vágd, nem apád!” típusú kampány télvíz idején.

 Meglátjuk. Remélem, rossz jósnak bizonyulok, és normális hangnemben zajlanak majd le a választások, mert a politikai cirkusz úgy hiányzik az országnak, mint üvegesnek a hanyatt esés.

Loading

Válaszolj

E-mail címed nem kerül nyilvánosságra.