fbpx

Új szövetkezetbe tömörültek székelyföldi tejtermelők

Új lehetőség nyílt a székelyföldi tejtermelők számára termékeik értékesítésére: július 5-én a csíkszeredai megyeházán öt szövetkezet részvételével megalakult a Székelyföldi Tejtermékeket Értékesítő Mezőgazdasági Szövetkezet, amely a multinacionális vállalatok által szabott alacsony árakkal szemben nyújt védelmet. A cél a termékek egységes értékesítése, egy személy foglalkozna az értékesítéssel, marketingtevékenységgel, reklámozással, kiállításokon-vásárokon való részvétellel. A gazdáknak pedig biztos piacuk lesz, teljes mértékben oda tudnak figyelni a minőségi termékek előállítására. Hargita Megye Tanácsa a vidékfejlesztési egyesületén keresztül támogatja az indulást.

A pénteki ülésen az öt mezőgazdasági szövetkezet egy úgynevezett 3. fokozatú szövetkezetbe tömörül. Ezek a keresztúri Nagy-Küküllő, a szépvízi Csengő, a gyimesközéploki Tatros, a Kézdi Lacto-Coop és a tusnádi Agro Com Sic, amelyek 2. fokozatú szövetkezetek, és a tagjai adókedvezményben részesülnek. A most megalakult 3. fokozatú szövetkezetben nem jár újabb adókedvezmény, hanem egyelőre az elsődleges célja és előnye a népszerűsítés és a költséghatékonyság, ugyanis egy személyt alkalmaznak, akinek napi nyolc órában az lesz a feladata, hogy az öt szövetkezet termékeit népszerűsítse, építse a piacot, kiállításokon vegyen részt.

„Azt szeretnénk elérni, hogy az öt szövetkezettel, amelyek létrehozásánál bábáskodtunk, erősítsük az összefogást. Hisszük, hogy a szövetkezetek ernyőszervezetbe tömörülve, a közösségi támogatás lehetőségét kihasználva a piacon jobban tudnak érvényesülni, nőhet a bevételük, és több munkahelyet hozhatnak létre. Hargita Megye Tanácsa vállalta, hogy továbbra is segíti őket ebben, és felkértük a helyi önkormányzatokat és a szomszédos megyéket is, hogy használják ki ezt a törvény adta új lehetőséget. Székelyföldön a gazdaság a természeti adottságokra, az egészséges környezetre építhető, valamint helyi termékeinkre” – nyilatkozta az alakuló ülést követően Borboly Csaba, Hargita Megye Tanácsának elnöke.

Csíkszereda, 2019. július 5.

Loading

Válaszolj

E-mail címed nem kerül nyilvánosságra.