fbpx
Photo: Bethlendi Tamás https://www.facebook.com/bitsphoto

Minden ránk dobott kő közösségünket erősíti

A jogvédelem szerepe felértékelődik az elkövetkező években.

Az elmúlt napok, hetek, hónapok eseményei bizonyították, amit a Teremtő Áronnak is elmagyarázott: kicsivel több szenvedés jutott nekünk. De ez így volt mindig és gyanítom így marad az elkövetkezőkben. Ebben a tudatban éljük a mindennapjaink. Ennek ellenére arra kell törekednünk, hogy sorsunkat, ha csak egy kevéssel is, de jobbá fordítsuk. Erre együtt kell törekednünk, erős közösségben. Az elmúlt napok, hetek, hónapok eseményei, ugyanakkor még egy nagyon fontos dolgot bizonyítottak, hogy közösségünk összekovácsolt és együtt érez, együtt dolgozik. Egy ember problémája egy egész közösség problémája, és hívó szó nélkül összesereglünk a bajban segíteni. De ez fordítva is igaz, egy közösség problémája az egyes emberek problémája is. Éppen ezért a kívülről ránk dobált kövekből építkeznünk kell, és nem felkapni majd tovább hajítani közösségünk tagjaira.

Közösségünk számára az elkövetkező években a jogvédelem szerepe felértékelődik. Ebben bíznunk kell, annak ellenére, hogy sokszor ellenünk használják, és ránk másképp értelmezik. Egyik legfontosabb szövetségesünk. A közösségi jogok érvényesítésének és sérelmek orvoslásának legfontosabb helyszíne a törvényszék. Ehhez magasan képzett szakemberekre van szükség, akikből hiszem és tudom, hogy nincs hiány. Jó csapatra van szükség. Pereink előkészítésére és lefolytatására nagy intellektuális forrásokat kell biztosítanunk, úgy kell felkészülnünk, hogy szükség esetén Strasbourgban az Emberi Jogok Európai Bíróságán is megállják helyüket ügyeink.

A hangsúly a folytatáson kell legyen, de egy megerősödött folytatáson. Erősebbek és összekovácsoltabbak kell lennünk. Meggyőzni a hurrogókat, hogy változtassanak hozzáállásukon és álljanak a közösség mellé, ha ez nem megy, álljanak félre. Erős csapatban és kitartó munkával tudtuk elérni a Békás-szoros hovatartozását illetően, hogy számunkra, első körben pozitív döntés született. Ezt a döntést ugyancsak összefogással leszünk képesek fenntartani. Úzvölgyével szintén erre kell törekednünk. Évek óta harcolunk az igazunkért, most felkerült a polcra és lehetőségünk van igazunkat érvényesíteni és megvédeni. De ez egy érzékeny és könnyen padlóra küldhető lehetőség. Volt is alkalmunk megtapasztalni, hogy mennyire könnyedén rossz irányba terelhető az ügy.

Székelyföld annyira erős, amennyire a benne élő közösségek azok. Ma már elértük, hogy a három székelyföldi megyei tanács élén építkező, közösségeinket összekovácsoló vezető áll. Ezt még inkább ki kell használnunk. Térségeket újra összekötő utakat építettünk és építenünk kell az elkövetkezőkben is. Mindezt összefogással, helyi, megyei és országos szolidaritással sikerült elérni és folytatni kell.

Mindig elmondom, hogy az aszfalt leöntése csak a kezdet. Dolgoznunk kell, hogy fiataljainkban elültessük a jövőképet, amelyben itthon akarnak családot alapítani és közösségüket segíteni, építeni. Nemrégiben Kolozsváron megszervezett állásbörzén rengeteg fiatallal volt alkalmam beszélni, akik csak a lehetőségre várnak, hogy haza jöhessenek, és építő tagjai lehessenek társadalmunknak. Közel száz meghirdetett állással hívjuk haza őket, de ez csak Hargita Megye Tanácsa. A vállalkozók, cégek részéről is szükség van arra, hogy lehetőséget biztosítsanak számukra. A gazdasági szereplők összefogására is szükség van. Egyedül gyengék vagyunk, de együtt erősek.

A legnagyobb „cég“ Hargita megyei kirendeltségénél, a „sommer osztályon” közel ötezer személy van nyilvántartva.

Ma Hargita megye egyik legnagyobb munkaadója, 2009-es bejegyeztetése óta, a Székely termék mozgalmunk. Ma már 136 termelőt számol. Családok megélhetését tudtuk együtt biztossá tenni. Ma ez a 136 termelő közel 400, ha nem több, munkahelyet biztosít itthon, Székelyföldön. Ahogy mondani szokták, kicsit többet kell tapodni, de itthon van jövő.

A munkát hathatós segítséggel tudjuk végezni, amelyből jövőre sem leszünk hiányban. Egyrészt a magyar kormány jelenlegi felelős hozzáállása is tovább segíti fejlődésünket, fejlesztéseinket, másrészt Bukarestben és Brüsszelben az RMDSZ frakciói révén erős képviseletünk van. Ugyan kis frakciók, de annál nagyobb az a szakmai tudás, amely révén közösségünket szolgáló jogszabály módosítók kerülnek lassanként elfogadásra.

Folytatjuk!

Loading

Válaszolj

E-mail címed nem kerül nyilvánosságra.