fbpx

Bővülő székelytermék-kínálat az Auchan üzletláncban

Székely hetek tizenkilenc magyarországi áruházban

Harmincöt székelyföldi termelő mutatkozott be január 25-én, pénteken délelőtt az Auchan Magyarország Kft. képviselőinek szervezett termékmustrán Csíkszeredában, Hargita Megye Tanácsa márványtermében és előterében, mivel idén májusban újból megszervezik a Székely heteket.

A Székely hetek akció három évvel ezelőtt indult Magyarországon, hét Cora áruházban, lehetőséget teremtve az ott élők számára, hogy megismerjék a székely termékeket. Az elmúlt évek során mindkét fél számára gyümölcsöző kapcsolat alakult ki, a termelőknek jelentős piacot és ismertséget biztosított az áruházlánc, a vásárlók körében nagy népszerűségnek örvendtek a székely termékek.

Idén két Maros megyei, öt Kovászna megyei és 28 Hargita megyei vállalkozó termékét tekintették meg az Auchan hipermarket szakemberei, hogy kiválasszák a kínálatba bekerülő termékeket. A kiválasztott termékek kaphatóak lesznek mind a tizenkilenc Auchan áruházban Magyarországon.

– A helyi kézművesek és termelők számára nagy lehetőség ez az akció, hiszen a legnépszerűbb termékek egész évben megvásárolhatók lesznek – jegyezte meg elöljáróban Márton István, Hargita Megye Tanácsa Vidékfejlesztési Egyesületének vezetője.

– A tavalyi évben a Cora felvásárlásával bizonytalanná vált, folytatódhatnak-e a Székely hetek, még mi sem tudtuk megválaszolni, mi lesz a következő évben. A Székely hetek akció az idei évben nem csupán folytatódni fog, hanem ki is teljesedik, a hét áruház helyett már tizenkilenc áruház polcain lesznek megtalálhatók a termékek – hangsúlyozta Bába László, az Auchan Magyarország Kft. képviseletében.

Zsigmond Barna Pál, Magyarország csíkszeredai főkonzulja gratulált Hargita Megye Tanácsának a Székely termék mozgalom elindításához, hisz „valós problémára valós választ” adtak.

– Egy régiónak akkor van jövője, ha van kellő gazdasági élet, megélhetést biztosítva az ott élők számára. A székely termék mozgalom nemcsak a belső tudatos fogyasztást népszerűsíti, hanem lehetőséget teremt arra, hogy ezzel az arculattal Magyarországon is jelen legyenek a termelők – mondta a főkonzul.

Borboly Csaba, Hargita Megye Tanácsának elnöke megnyitóbeszédében elsősorban a termelőknek mondott köszönetet:

– A megyeháza márványtermében és előterében székely emberek termékeit mutatjuk be, és ez így van rendjén. Köszönettel tartozunk a termelőknek, hogy hittek a kezdeményezésben, kínálatuk bővül évről évre. Bízom benne, hogy nagyon sok terméket kiválasztanak.

A tanácselnök reményének adott hangot, hogy a megyei tanács a továbbiakban is a termelők mellé tud állni, segítve őket termékeik népszerűsítésében és értékesítésében.

– Bízom benne, hogy a vidékfejlesztési szakbizottságunk – élén az itt jelen lévő Becze István megyei tanácsossal –, a vidékfejlesztési egyesületünk, az Agrárkamara, a polgármesterek és a különféle egyesületek lehetővé teszik, hogy folytassuk ezt a munkát – emelte ki a tanácselnök, kérve a jelenlévőket, hogy ne csüggedjenek el azok sem, akiknek a termékeit nem választják be a Székely hetek akcióba, hisz a havi vásárok és a hamarosan megnyíló hagyományostermék-boltok lehetőséget kínálnak az értékesítésre. Ezenkívül több vásárba is hívják a székely termékeket Bukaresttől Szebenig – mondta zárszóként Borboly Csaba.

A köszöntőbeszédek után a Magyarországról érkezett szakemberek személyesen beszélgettek el a termelőkkel, megtekintve azok termékkínálatát.

A termékkínálatról készített fotókat megtekinthetik a Székely termék közösségi oldalán: https://www.facebook.com/media/set/?set=a.437942886278324.103636.141687305903885&type=1

Csíkszereda, 2013. január 25.

Loading

Válaszolj

E-mail címed nem kerül nyilvánosságra.